Отидете към основна версия

2 291 101

Георг Георгиев: "Барселонагейт" е инструмент за политическа репресия

  • георг георгиев-
  • гелб-
  • мария габриел-
  • барселонагейт

Г-жа Габриел остави много висока летва в Еврокомисията, заяви депутатът от ГЕРБ

Снимка: NOVA

Г-жа Габриел остави много висока летва. Иска ми се да вярвам, че името на новия български комисар трябва да бъде дискутирано в по-широк формат. Имаме експерти, но сме достатъчно политически интелигентни, за да не обсъждаме самостоятелно подобна номинация.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев в ефира на NOVA.

Думите му бяха в отговор на въпроса дали се обсъждат номинации за еврокомисар и конкретно имената на Даниел Лорер и Христо Иванов. Депутатът от ГЕРБ предупреди да няма самостоятелно обсъждане.

По повод казуса "Барселонагейт" той заяви, че това е инструмент за политическа репресия. Той е спокоен за предстоящото изслушване на главния прокурор Иван Гешев в комисията LIBE, която за пръв път ще заседава с GRECO (Група държави против корупцията). "Вярвам в европейските институции и не мисля, че невинен човек може по какъвто и да е начин да бъде оклеветен", каза Георгиев по адрес на Бойко Борисов.

"БСП и лично Нинова се превърнаха в секретариат на прокуратурата", каза Георгиев. "Докато не приключи реформата на Конституцията, за да се гарантира, че върху народните представители няма да бъде влияно по никакъв начин, най-малкото чрез репресия, няма да има сваляне на имунитети", каза Георгиев по повод искания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

За промените в съдебната власт, той обясни, че целта е независимост. "Когато говорим за съдебна власт, е важно институциите да са независими, за да изпълняват по най-прозрачен и справедлив начин своите функции. Следствието бе изцяло подчинено на прокуратурата. Не може да говорим за работа по съвест, а говорим за работа по указания", каза Георгиев и подчерта нуждата от разделяне на двете институции.

"Няма как да имаме безусловно доверие на "Продължаваме промяната" за всичко, което са направили през годините. Колегите ще трябва да заслужават дали да има между нас мост, да може да работим и да излезем от кризата, в която се намираме", обясни бившият зам.-външен министър. Той допълни, че държавата ни е в състояние да изпълним мотото "Съединението прави силата", но има хора, които не са го осъзнали.

Георгиев каза, че имат подготвени кадри, които да влязат във втория ешелон. За връщането на Румен Спецов начело на НАП, той каза: "На този човек не бих му имал доверие. Дали да бъде освободен, е в правомощията на финансовия министър, който си го е и назначил".

Той отказа да е тяхна номинацията на новия вътрешен министър Калин Стоянов. "Гледаме на него като на експерт", обясни Георгиев. За Милена Стойчева, която бе в проектокабинета на Николай Габровски, а сега е министър на иновациите, той каза, че това е само сигнал, че кабинетът "Габровски" е бил експертен.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове