Отидете към основна версия

2 052 68

Христо Иванов: Позицията на Радев заплашва националния интерес на България, защото той е еднозначен

  • президент-
  • национален интерес

Дори тогава, когато би трябвало да е символ на обединение, той успя да произнесе една от най-разделящите речи в историята на българското президентство, каза депутатът

Позицията на Радев заплашва националния интерес на България, защото той е еднозначен. Нашият интерес е да има здрави гаранции за сигурността на границите ни в региона и сигурността на международното право. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов като припомни декларацията на ДБ от 13-ти май 2022-ра за депутинизация на страната.

"Всеки път като видя колко се дразни президентът от това, че има редовно правителство, което следва нашите приоритети, се убеждавам, че сме на прав път. И като видя как в момента в който България започва наистина ефективно да помага за общите усилия на международната общност да спре руската агресия в Украйна и как ние работим за ефективното освобождаване на българската енергетика от руско влияние по отношение на пристанище "Росенец ", например, и той веднага реагира болезнено на това, знам, че сме на прав път”, каза той.
Според лидера на “Да, България” държавният глава се държи все едно е в кампания.

Иванов припомни и откриването на събора “Рожен”, където Радев е произнесъл една от най-разделящите речи в историята на българското президентство.

"Дори тогава, когато би трябвало да е символ на обединение, той успя да произнесе една от най-разделящите речи в историята на българското президентство. Това е очевидно поведение в кампания на човек, който продължава да търси начини да разшири своето влияние, лишен от основната възможност, която имаше през служебните правителства. Това го изнервя и търси други начини да всява разделение и да влезе на политическия терен”, допълни Христо Иванов.

Народният представител коментира и темата с конституционните промени, като заяви, че е започната неформална работа в конституционната комисия по законодателната техника.

"Там тече съгласуване, нека да видим какво ще се разберат колегите. ПП-ДБ имаме законопроект, който е съгласуван и обсъден с "Правосъдие за всеки", каза още той.

"Това, че този състав на ВСС продължава да не осъзнава своята дълбока нелегитимност и с действията си да заплашва националните интереси, защото опитите им по всякакъв начин да попречат на започването на прилагането на механизма за разследване на главния прокурор и на зам.-главните прокурори, които изрично са предвидени в механизма, показва за пореден път, че тези хора до такава степен нямат връзка с реалността, че дори не разбират, когато заплашват такъв приоритет какъвто е присъединяването ни към Шенген", обясни Иванов.

И допълни, че според него членовете на ВСС трябва не само да се замислят дали могат да вземат такива важни решения, но и дали изобщо могат да се върнат към упражняването на магистратската професия, защото трайно ерозират доверието в правосъдието.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове