Отидете към основна версия

1 721 32

Плодовете поскъпват

  • плодове-
  • поскъпване

Кайсиите поскъпват с 8,3 на сто и се продават по 3 лв. за килограм, а прасковите - с 4,5 на сто до 2,55 лв. за килограм. Лимоните се вдигат с 4,3 на сто до 2,94 лв. за килограм, ябълките от внос – с 2 на сто до 2,06 лв. за килограм. Бананите обаче поевтиняват с 3,6 на сто и се купуват по 2,67 лв. за килограм

Снимка: БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, за трета поредна седмица леко се покачва - с 0,997 на сто до 2,143 пункта, съобщават от БТА. Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта. След това достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта в първата третина на март. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Плодовете, с изключение на бананите, поскъпват на тържищата у нас през седмицата, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. За първа седмица от ДКСБТ проследяват цената на дините, които поскъпват с 3,5 на сто в края на седмицата и се търгуват по 0,88 лв. за килограм.

Кайсиите поскъпват с 8,3 на сто и се продават по 3 лв. за килограм, а прасковите - с 4,5 на сто до 2,55 лв. за килограм. Лимоните се вдигат с 4,3 на сто до 2,94 лв. за килограм, ябълките от внос – с 2 на сто до 2,06 лв. за килограм. Бананите обаче поевтиняват с 3,6 на сто и се купуват по 2,67 лв. за килограм. Все още в бюлетините на ДКСБТ няма данни за цените на пъпешите на борсите в страната.

При зеленчуците цените и тази седмица се движат разнопосочно – най-голямо е увеличението при зелето – с 11 на сто до 1,01 лв. за килограм, а най-много поевтиняват доматите (оранжерийни) – с 5,3 на сто до 2,30 лева за килограм. От зеленчуците за първа седмица в бюлетина на ДКСБТ попадат червените пиперки, които поскъпват с 4,1 на сто и се продават по 2,54 лв. за килограм в края на седмицата. Зелените чушки поевтиняват с 3,9 на сто до 1,97 лв. за килограм, а морковите – с 3,4 на сто до 1,44 лв. за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 5,9 на сто до 2,52 лв. за килограм.

Кравето сирене и кашкавалът тип "Витоша" поскъпват минимално – с 0,2 на сто и с 0,6 на сто до 11,15 лв. и 17,17 лв. за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) остава без промяна в края на седмицата и кофичка от 400 г. се купува за 1,13 лв., както и прясното мляко (3 процента масленост), което се продава по 2,13 лв. за литър.

Пилешкото месо поевтинява с 2,4 на сто и се предлага по 6,41 лв. за килограм.

Яйцата (размер М) и тази седмица се купуват по 0,32 лева за брой на едро.

Оризът поскъпва с 1,9 на сто и се купува по 3,24 лв. за килограм, лещата - с 0,5 на сто до 4,11 лв. за килограм, а зрелият фасул поевтинява с 1,7 на сто до 4 лв. за килограм.

Захарта тази седмица поевтинява с 2,1 на сто и се продава по 2,38 лв. за килограм. Брашното тип 500 остава без промяна и се търгува по 1,31 лв. за килограм. Поевтиняват олиото - с 2,3 на сто до 2,92 лв. за литър в пластмасова бутилка, и кравето масло (пакетче от 125 грама) – с 1,5 на сто до 2,59 лв. за брой.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол