Last news in Fakti

13 Август, 2023 12:12 1 706 32

Плодовете поскъпват

  • плодове-
  • поскъпване

Кайсиите поскъпват с 8,3 на сто и се продават по 3 лв. за килограм, а прасковите - с 4,5 на сто до 2,55 лв. за килограм. Лимоните се вдигат с 4,3 на сто до 2,94 лв. за килограм, ябълките от внос – с 2 на сто до 2,06 лв. за килограм. Бананите обаче поевтиняват с 3,6 на сто и се купуват по 2,67 лв. за килограм

Плодовете поскъпват  - 1
Снимка: БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, за трета поредна седмица леко се покачва - с 0,997 на сто до 2,143 пункта, съобщават от БТА. Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта. След това достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта в първата третина на март. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Плодовете, с изключение на бананите, поскъпват на тържищата у нас през седмицата, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. За първа седмица от ДКСБТ проследяват цената на дините, които поскъпват с 3,5 на сто в края на седмицата и се търгуват по 0,88 лв. за килограм.

Кайсиите поскъпват с 8,3 на сто и се продават по 3 лв. за килограм, а прасковите - с 4,5 на сто до 2,55 лв. за килограм. Лимоните се вдигат с 4,3 на сто до 2,94 лв. за килограм, ябълките от внос – с 2 на сто до 2,06 лв. за килограм. Бананите обаче поевтиняват с 3,6 на сто и се купуват по 2,67 лв. за килограм. Все още в бюлетините на ДКСБТ няма данни за цените на пъпешите на борсите в страната.

При зеленчуците цените и тази седмица се движат разнопосочно – най-голямо е увеличението при зелето – с 11 на сто до 1,01 лв. за килограм, а най-много поевтиняват доматите (оранжерийни) – с 5,3 на сто до 2,30 лева за килограм. От зеленчуците за първа седмица в бюлетина на ДКСБТ попадат червените пиперки, които поскъпват с 4,1 на сто и се продават по 2,54 лв. за килограм в края на седмицата. Зелените чушки поевтиняват с 3,9 на сто до 1,97 лв. за килограм, а морковите – с 3,4 на сто до 1,44 лв. за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 5,9 на сто до 2,52 лв. за килограм.

Кравето сирене и кашкавалът тип "Витоша" поскъпват минимално – с 0,2 на сто и с 0,6 на сто до 11,15 лв. и 17,17 лв. за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) остава без промяна в края на седмицата и кофичка от 400 г. се купува за 1,13 лв., както и прясното мляко (3 процента масленост), което се продава по 2,13 лв. за литър.

Пилешкото месо поевтинява с 2,4 на сто и се предлага по 6,41 лв. за килограм.

Яйцата (размер М) и тази седмица се купуват по 0,32 лева за брой на едро.

Оризът поскъпва с 1,9 на сто и се купува по 3,24 лв. за килограм, лещата - с 0,5 на сто до 4,11 лв. за килограм, а зрелият фасул поевтинява с 1,7 на сто до 4 лв. за килограм.

Захарта тази седмица поевтинява с 2,1 на сто и се продава по 2,38 лв. за килограм. Брашното тип 500 остава без промяна и се търгува по 1,31 лв. за килограм. Поевтиняват олиото - с 2,3 на сто до 2,92 лв. за литър в пластмасова бутилка, и кравето масло (пакетче от 125 грама) – с 1,5 на сто до 2,59 лв. за брой.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 По по - малко ,

    4 1 Отговор
    че по - сладко !
  • 3 Българка

    11 0 Отговор
    Държавата не подпомага зеленчукопроизводителите и умишлени унищожава българското зеленчукопроизводство. В търговската мрежа са пластмасови чуждестранни домати и всякакви нискокачествени вносни зеленчуци. Правителствата на Борисов и ортакът му Доган изсипваха милиарди на зърнената мафия. И сега само 5% от съкращаване на Министерства, комисии, безсмислени скъпоструващи държавни структури, както на чантаджии от висшите етажи на държавната администрация ще осигурят нужните субсидии за родно зеленчукопроизвидство. От друга страна много от търговците вече се превърнаха в рекламни лица на мошенничество с раздути мародерски цени
  • 4 г-н Путин е позеленял от яд

    10 2 Отговор
    Вчера бензинът поскъпна в България,а днес плодовете и зеленчуците
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор
    "Бананите обаче поевтиняват......❗"
    Ура спрях да чета повече ,
    ЩОМ ИМА ЕФ.ТИНКИ БАНАНИ ❗❗
    Нали за тях скачАха ❗❗❗

    Коментиран от #9

  • 6 пожелание

    8 2 Отговор
    В очината всичко е пълен леш ,а те с поскъпването на зелето ни занимават ,защото всеки роб яде сигурно по 10 кг. зеле на ден !!! Ровете за истинските проблеми ,а не за глупости !
  • 7 Роки

    13 0 Отговор
    Как съобщават новините по медиите: Плодовете поскъпват, но ръстът на заплатите се удържа, а бензинът не поевтинява. Иди им фани логиката!
  • 8 Действителноста

    7 8 Отговор
    Едно време през "Златия" 45 годишен "разцвет"като нямаше нищо по магазините всички сееха и гледаха животни а сега защото е много "зле"всички бабички седят пред телевизорите и гледат турските сапунки.

    Коментиран от #11, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Троян

    6 0 Отговор
    Истинският ти проблем е че нямаш собстена градина където да береш това което си посял.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Действителноста":

    "Едно време през "Златия" 45 годишен "разцвет"като нямаше нищо по магазините..."

    ЯВНО И ТЕБ ТЕ Е НЯМАЛО ТОГАВА ❗❗❗
    Но това не ти пречи да пишеш НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА,
    като действителност ❗❗❗

    Коментиран от #14, #26

  • 12 Дупничанин

    10 0 Отговор
    За тиквата пак нищо, пфу-у...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Съдията Дред

    7 0 Отговор
    То стана съвсем естествено да се вдигат цените на зеленчуците в разгара на лятото. При положение, че почти от месец има зрели домати в Софийското поле, аз имам няколко лехи на вилата. Не ми е за парите, просто ако искаш качество, трябва да си го произведеш сам. Иначе яж полска пластмаса. Доматите как да е , но например краставици и ягоди са най вкусни минути след като ги откъснеш.
  • 16 никой

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Действителноста":

    Умнико, през 89 та сигурно си ходил прав под масата.Всичко имаше през лятото,пролетта и есента, когато на българските плодове и зеленчуци им беше сезона и хората правеха зимнина за зимния период.Защото нямаше целогодишно турски пластмасов пипер,домати с вкус на картофи и зеле с което ако те хакна по кратуната,ще остане цяло,за главата ти не гарантирам.Ядяхме истински неща,не преяждахме с фалшиви сирена и млека,с колбаси без месо в тях и др. ,,благинки,, на които в момента им се радваш,щото магазините са ,,пълни"

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Реалност

    3 12 Отговор

    До коментар #16 от "никой":

    Бягайте при Костя бе балъци,той ще ви телепортира в този "златен комунисти режим"за който само въздишате и който никога няма да се върне.
  • 19 хамрун Вадуцки

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Женски пазар е макс 800 метра. И нали знаеш как постъпват търгашите - като заредят, най хубавата стока отива на пазара Ситняково и подобни, масовото качество - на квартални пазари, а непродаденото и шкартото отива на Женския. Там пазаруват основно пенционерки, и после се оплакват как са ги прецакали и с качеството, и със сметката, и как са ги ударили в кантара. В близост до НДК има магазинчета с наистина качествена стока, но на висока цена
  • 20 Троян

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Действителноста":

    Случайно да си бил във Сибир. Аз съм бил няколко пъти във Владивосток. За тебе жълтите павета.

    Коментиран от #23

  • 21 Кирко Лопатов

    8 0 Отговор
    Че то какво поевтинява .Всичко е нагоре
  • 22 ментета и бибитковци

    7 0 Отговор
    Поевтиняват, поевтиняват, всичко поевтинява. Животът ви е песен....
  • 23 Действителноста

    1 8 Отговор

    До коментар #20 от "Троян":

    Нямам никакво желание да я посещавам тази Кочина русия,за мен тя е едно бяло петно на картата.
  • 24 Коз Як

    1 2 Отговор
    Атлантизмът е скъпо удоволствие, не е за скъсаняци
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ейси Диси

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Поздравявам те с една песен на Ейси Диси,казва се "Ритник в зъбите"

    Коментиран от #28

  • 27 Гражданите на БГ

    5 0 Отговор
    Спекулантите пак започнаха да повдигат цените!

    "Бойкот и купуване само на това, което е жизненонеобходимо, а всичко друго да чака по-добри времена! Или както е казал Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!"
    Не трябва да се забравя, че НИЕ потребителите сме изключително мощно оръжие в нормализирането на пазара.Не бива да се купува на всяка цена, защото така се мотивират лошите търговски практики,които спекулантите използват срещу НАС.
    Пълен БОЙКОТ срещу спекулативните цени!
    Да купуваме само необходимото на най-ниските цени след добре проучване на пазара!
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ейси Диси":

    Що бе , нямаш доводи срещу истината ли ❗
    Ами като си я почнал с песните :
    ЕДИН ПО-ЗДРАВ И ЗА ТЕБ
    с песента на Белослава за майката❗
  • 29 Енгелс

    7 0 Отговор
    Нормално. При капитализма е така.
  • 30 бушприт

    4 0 Отговор
    Не са само плодовете,всичко поскъпва в Бългерията. УСАаааааа. Опсааааа.
  • 31 Тогава

    0 0 Отговор
    карайте на зеленчуци !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол