Отидете към основна версия

4 220 142

Защитниците на Паметника на Съветската армия очакват срещата с футболните фенове

  • паметник на съветската армия-
  • фунболни фенове-
  • мвр-
  • сторична община

Засилено полицейско присъствие ще има около стадион "Васил Левски" заради днешния мач, както и заради протестите "за" и "против" демонтажа на паметника

Снимка: БГНЕС

Столичната община и МВР създават специална организация в центъра на София заради футболната среща утре между отборите на "Левски" и "Айнтрахт" (Франкфурт).

Засилено полицейско присъствие ще има около стадион "Васил Левски" заради днешния мач, както и заради протестите "за" и "против" демонтажа на Паметника на Съветската армия.

От "Левицата" и БСП вече се срещнаха с министъра на вътрешните работи, за да получат уверения, че няма да се стигне до сблъсъци, както преди седмица, когато футболни фенове нападнаха Паметника и палатковия лагер.

"Поисках засилено полицейско присъствие в цялата зона, необходимостта да се спазва Законът за събранията и митингите от страна на протестиращите политически лидери и партии. И тъй като позицията на Столичната община е ясна - има решение на Столичния общински съвет за демонтаж на паметника, вече областният управител е в процес на изпълнение на това решение. Беше внесен план за безопасност и здраве на паметника в Столичната община, много бързо нашите дирекции съгласуваха този план. Доколкото разбрах и от район "Средец" планът е съгласуван, така че предстои монтиране на обезопасителна ограда около паметника от страна на областния управител и областната управа. Заради местните избори има непрекъснато размяна и подаване на топката между кандидатите за местна власт във връзка с няколкото палатки, които са там. Палатките не са съгласувани, но аз лично смятам, че няколко палатки не пречат за изпълнение на решението на общинския съвет и демонтажа на паметника. Така че апелирам към организаторите на протестите да спазват стриктно Закона за събранията и митингите. Нашите кипи в координация с екипите на Столичната дирекция за вътрешните работи ще следят внимателно ситуацията, за да не се допусне напрежение или сблъсъци в тази част. Надявам се организаторите на протестите да си дадат сметка за своята отговорност", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Ние не искаме да създаваме напрежение, да правим провокации, разбира се, ако е необходимо да защитим паметника, ще го направим. Ние сме категорично против да се ограничава свободният достъп на хората до този паметник", допълни Иван Таков, БСП-София.

"Категорично смятаме, че проблемът с Паметника на Съветската армия е поставен от ръководството на Столична община не за нещо друго, а за да не се коментират политическите проблеми с управлението на столицата, да се занимават хората с Паметника на Съветската армия като въпрос, който е основен и обединяващ "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, да се скрепи сглобката, но това няма да сработи за оценка на проблемите, които стоят пред столичани - и с градската мобилност, и с детските ясли и училищата, и със зелената система и презастрояването", коментира Костадин Паскалев, Левицата.

"Преди часове са правени измервания около Паметника с цел поставяне на ограждения и изтласкване на палатковия лагер. Лидерите ще бъдем тук, лидерите на партиите, които охраняват Паметника призоваваме лидерите на сглобката Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов да дойдат тук и с лицата си да предотвратят нарушаването и посегателствата върху гражданския мир", каза още Мая Манолова, "Изправи се, БГ".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове