Отидете към основна версия

1 959 52

Денков: Аз и екипът ми се опитваме да свършим нещо полезно. Ако някой не иска да участва, може и да сбърка математиката

  • николай денков-
  • екип-
  • полезни неща-
  • участва-
  • математика-
  • объркване

Аз лично не очаквам проблеми, защото би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент, коментира премиерът по повод внесения вот на недоверие

Снимка: БГНЕС

Аз лично не очаквам проблеми, защото би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент, коментира пред журналисти министър-председателят Николай Денков по повод внесения от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" първи вот на недоверие към правителството, предават от БТА.

На 5 октомври "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" внесоха в деловодството на Народното събрание първия вот на недоверие към кабинета "Денков". Той е за политиката в сектор "Енергетика".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще свика дебатите по вота на недоверие в четвъртък (12 октомври), а гласуването ще бъде 24 часа след приключване на разискванията.

Попитан за изказване от вчера на Бойко Борисов относно схема за грантова схема за фотоволтаици по ПВУ, в което лидерът на ГЕРБ е и заплашил, че може да не излезе математиката със 121 депутати, Денков коментира, че от изказването е станало ясно, че „той е сбъркал две съвсем различни процедури“. Предполагам, че някои от съветниците му го е подвел, добави премиерът. Това, което казва той, се отнася за една процедура, докато това, което е пуснато за публично обсъждане, е друга процедура, каза Денков. Според него на първо място трябва да се обсъди спокойно и да се разбере за какво става дума. По отношение на това дали да се изтегли предложението, премиерът каза, че то е представено за публично обсъждане, това е процедура, която позволява, ако има нещо полезно да се предложи, да бъде отчетено, но няма никаква причина да се изтегля каквото и да било в момента, каза Денков.

„Колкото до математика – аз действително се учудвам, няма какво да се заплашваме. Всеки от нас в момента, или поне аз и екипът около мен се опитваме да свършим нещо полезно за България. Ако някой не иска да участва в този процес, тогава може и да сбърка математиката, но това е съвсем друга задача“, коментира Денков.

Всеки ден работим с мисълта, че колкото повече работа успеем да свършим, толкова по-добре. Затова работим интензивно, работим си по програмата, която сме представили, каза Денков на въпрос за вота на недоверие. По думите му вече от парламентарно представените групи зависи какъв ще бъде резултатът, „математиката, за която стана дума вече“.

Според премиера няма никаква причина правителството да бъде бламирано.

Попитан за думи на Борисов, че седем, осем министри не си вършат работата, Денков коментира, че сме в предизборна ситуация, Борисов, Петков и други партийни лидери обикалят и мобилизират техните партийни групи по места за предстоящите избори. Как работи един министър не би трябвало да се преценява според това колко често се появява по телевизора, смята той. По думите му оценките на министрите ще бъдат на база на това каква е била програмата, която те е трябвало да изпълняват, успели ли са да я изпълнят и успели ли са да я комуникират, но това е трето и по-назад спрямо другите две.

В отговор на въпрос, свързан с енергетиците и миньорите, Денков обясни, че териториалните планове не могат да бъдат изтеглени, защото, ако бъдат изтеглени, приключва целият процес. Ние имаме срок за приемане на териториалните планове, добави той и посочи, че тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от процедурата, в която тя получава подкрепа за осъществяване на съответния преход. Така че аз няма да изтегля плановете, обясни Денков. Той добави, че това, което е предложил многократно, е да се включват в обсъждания как да бъдат модифицирани плановете, защото ние сме в етапа, в който те все още могат да бъдат променяни.

Той отбеляза, че имаше промяна в пътната карта, така че да бъде максимално отчетено това, което предлагат и което искат миньорите, без да нарушаваме европейските правила.

Според Денков изтеглянето на плановете е изключително вредно действие за тези региони, последствията ще бъдат много сериозни и за много дълго време. Плановете не затварят никакви мини, ТЕЦ-ове. Те са за да се подпомогне преходът, който така или иначе ще се случи, защото се променят технологиите в енергетиката, обясни премиерът.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол