Резултатите от летния туристически сезон все още са под нивата на предпандемичната 2019 г. Сред причините за това са войната в Украйна, отсъствието на германските туристи, слуховете за замърсяване на морската вода и наводненията по Южното Черноморие, които доведоха до по-кратък сезон. В резултат доста хотели са на ръба на оцеляването, посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, цитирана от БНР.
Според организацията редица мерки биха подпомогнали бизнеса - запазването на ставката от 9 % на ДДС, удължаване на стажовете за учениците от професионалните училища, отделянето на повече средства за реклама на туристическия продукт на страната и за обучението на кадрите. Необходимо е да се изтъкват повече качеството на услугата и на достойнствата на българския туризъм, посочват още от организацията.
Нормален летен сезон, по-добър от миналогодишния, но все още по-слаб от този през 2019 година, отчитат хотелиерите и ресторантьорите.
Георги Щерев – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, обясни пред БНР, че летният сезон е сравнително кратък – 45 до 60 дни.
"Липсата на немците, които идват за 10 до 14 дни, прави средният престой по-малък. Основна сила са поляците и румънците. Техният престой е от порядъка на седмица. При румънците е за уикенд. Ние сме единствената държава, която не си разработи вътрешния пазар по време на Covid.
Разходната част е изключително висока. В приходната – не може да си позволиш да растеш със същите темпове. Накрая е въпрос на оцеляване".
Как се отразяват цените на потреблението в ресторантите?
Според Атанас Димитров – заместник-председател на организацията, за всяка ценова категория заведение има клиенти.
"Просто намалява престоят в самото заведение. Свиват се малко и сметките. Но в момента не виждам някаква тревога. Това, което ни безпокои, са индикациите на правителството за увеличаване на ДДС. Това логично ще повиши цените и ще падне потреблението".