Отидете към основна версия

2 569 108

"Възраждане" даде демонтажа на МОЧА на прокуратурата

  • деян николов-
  • възраждане-
  • моча-
  • демонтаж-
  • паметник на съветската армия-
  • прокуратура-
  • българия

Паметникът символизира победата над фашизма

Снимка: БГНЕС

От партия "Възраждане" са подали сигнал до прокуратурата с искане да бъдат проверени всички действия на длъжности лица при премахването на Паметника на Съветската армия. Това заяви пред журналисти общинският съветник от партията Деян Николов, цитиран от БТА.

По думите му много от процедурите, които вървят по отношение на паметника, са скрити, и дори са на ръба на закона. Не е ясна собствеността, не е ясно кой отговаря, не е ясно дали това, което в момента се случва, е съгласувано с Министерството на културата, коментира Николов. Той се осъмни и в това дали има планове за безопасност и дали всички документи, които трябват за демонтажа му са налични. Николов заяви, че щом някой иска да извършва демонтиране на паметника, нека то бъде направено светло и прозрачно, защото демокрацията това ни казва – да има прозрачен процес.

Паметникът символизира победата над фашизма, това е концепцията му и щом една държава се отнася така към исторически паметник, значи казва, че възстановява фашизма и че сме тоталитарен режим, коментира Николов. По думите му е много жалко, че един паметник ще стане жертва на политически игри и политически цели, били те и геополитически.

Николов заяви, че ще направят всичко възможно, за да спрат "това историческо престъпление", дори и действията им да са по ръба на закона. Той посочи, че не са имали време да се организират за протест, защото не са знаели за действията, които ще се извършат днес. Единственото, което може да постигнем чрез гражданско неподчинение, е ескалация на напрежението и кръв, каза Николов и допълни, че те не искат това.

Николов коментира и преговорите в Столичният общински съвет (СОС) за избор на председател, като заяви, че от "Възраждане" не участват в тях. Николов посочи, че са били на една среща, в която са изложили техните приоритети. "Няма как да работим с национални предатели, каквито са "Продължаваме Промяната - Демократична България", интересно ни е какво ще се случи с преговорите с БСП, които са почти на прага да направят сглобка в СОС", допълни Николов.

БТА припомня, че днес областният управител на София-град Вяра Тодева обяви, че ще бъде изградено скелето, ще бъдат демонтирани най-високите фигури на паметника. През септември тази година стана известно, че предстои изготвянето на експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия за установяване на тяхното състояние, след което ще се премине към следващия етап – изготвяне на проект за преместване, в съгласуване с Министерството на културата. Две седмици след това беше изградено конструктивно скеле. Миналата седмица Тодева разпореди поставянето на допълнителна ограда около Паметника на Съветската армия, а кметът на район "Средец" Трайчо Трайков съобщи за БТА, че предстои демонтаж на фигурите.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове