Отидете към основна версия

2 396 104

Тодор Тагарев: Не сме давали нови боеприпаси на Украйна

  • тодор тагарев-
  • нато-
  • украйна-
  • боеприпаси-
  • въоръжение-
  • снаряди-
  • патрони

Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригади или 5000 военни

Снимка: БГНЕС

Не сме давали нови боеприпаси на Украйна. Това потвърди пред "Тази сутрин" по бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той уточни, че в момента България няма излишно въоръжение като снаряди, патрони или ракети, а в същото време Украйна има огромна нужда от тях.

Първите два изтребителя F-16, предназначени за България, ще пристигнат в страната ни през пролетта на 2025 г., каза Тодор Тагарев.

Той бе на посещение в САЩ и в завода в Грийнвил е видял, че първите 7 от общо 8 самолета са в процес на сглобяване.

Армията ни има интерес от инфраструктура, която ще улесни действията на съюзнически военни части за евентуални действия в Украйна. Разходите за пътна и жп инфраструктура са към 6 милиарда евро, които ще бъдат покрити от специален фонд.

„Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 военни. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи“, посочи министърът на отбраната.

„Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ“, каза Тодор Тагарев. Той припомни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.

„Стана въпрос и към подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници“, обясни Тагарев.

Тодор Тагарев коментира също така и че България ще осигури инфраструктура за развръщане на съюзни войски. „Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бърза развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, уточни военният ни министър.

Министърът коментира и скандала с депутати на Богоявление и неизпратените покани.

"Никога цялото Народно събрание не е било канено, защото така гостите ще са 2 пъти повече от гвардейците и оркестъра. Знаят ми телефона и винаги всеки може да ми се обади за покана", каза Тагарев. Отговорната за недоразумението служителка е подала заявление за напускане, което обаче той още не е разписал.

Ще остане ли министър и след ротацията? Ако ми се даде възможност да работя - да. Ако това ни се случи, ще се върна към академичната си дейност, отговори министърът, който смята, че има необходимото доверие.

Имам познанията и енергията да продължа. Но в момента имам много работа и това не ме вълнува толкова, каза Тагарев. Той разкри, че държавата търси начин да помогне на отвлечените ни моряци, но това трябва да стане без да бъдат нарушени националните ни интереси. Действия са възможни с решение на Народното събрание, разглеждат се всякакви варианти - примерно с офицери за свръзка в Бахрейн.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове