Отидете към основна версия

14 102 60

Доц. Киселова: Конституционният съд влиза в много критична фаза

  • доц. наталия киселова-
  • избор-
  • конституционни съдии

В Конституцията са предвидени други случаи, в които КС се занимава с правното положение на свой член и там е предвидено, че не участва в обсъжданията и гласуванията. На никого не би му хрумнало, че ще има случаи, в които ще бъдат оспорени решенията

Илюстративна снимка, БГНЕС

,,Конституционния съд влиза в много критична фаза, тъй като вече влезлите в сила конституционни съдии не трябва да участват в образуваните дело 3, дело 4, които са по искане на президента и народните представители във връзка с оспорвания на решенията на Народно събрание, с които бяха избрани за конституционни съдии, защото се отнасят до тях.''

Това заяви Доц. Наталия Киселова преподавател по Конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по отношение на положената днес клетва от новоизбраните конституционни съдии- Десислава Атанасова и Борислав Белазелков в ефира на,,Евроком''.

,,В Конституцията са предвидени други случаи, в които КС се занимава с правното положение на свой член и там е предвидено, че не участва в обсъжданията и гласуванията. На никого не би му хрумнало, че ще има случаи, в които ще бъдат оспорени решенията, с които НС избира конституционни съдии, но по силата на по-широкото разбиране, че тогава, когато се отнася до тях, не трябва да участват.

,,Аз мисля, че няма юрист в държавата, който да поддържа теорията, че те са избрани за девет години, те са избрани за срок, който ще приключи след 6 години 8 месеца. заяви Киселова по отношение на спора с мандата на новоизбраните конституционни съдии.

,,Очакваме противниците на президента, които смятат, че неговата липсва на клетвата е нарушило закона на КС, да започнат да повдигат въпроса, че той е нарушил Конституцията. Президентът не е нарушил Конституцията, клетвата е определен закон и не е част от неговите функции и правомощия. През 2012 г., когато беше прекратена клетвата си тръгна, не само президентът, но и членовете на КС. Клетвата се полага от онези, които формират състава на съда и членовете на КС. Днес всички съдии присъстваха и бяха изпълнени формално правилата за полагане на клетва''.

По отношение на внесената oбщa жaлбa дo Koнcтитyциoнния cъд cpeщy двeтe peшeния, c ĸoитo Дecиcлaвa Aтaнacoвa и Бopиcлaв Бeлaзeлĸoв бяxa избpaни зa ĸoнcтитyциoнни cъдии oт ĸвoтaтa нa пapлaмeнтa от нapoднитe пpeдcтaвитeли oт „Bъзpaждaнe“, „БCΠ зa Бългapия“ и ИTH Киселова коментира:

,,Очаквах от опозицията да са оспорили кой на кое място влиза. Каквото е мнозинството- такава е и опозицията. Можем да очакваме до април решение на Koнcтитyциoнния cъд.''

,,Делата, свързани с промените в Конституцията могат да окажат влияние, защото ако техните гласове са решаващи, а бъдат обявени изцяло за противоконституционни решенията, с които са избрани конституционните съдии, то все едно от 19-ти януари няма избрани такива.

,,Процедурата не беше по правилата, нито беше открита, нито публична, недопустимо е конституционен съдия да чете нещо, което е написано и другарите от НС да му пазят страх'', каза Киселова по отношение на процедурата по избора на конституционните съдии.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 80 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове