Отидете към основна версия

2 007 38

Експерт от КЕВР: През 2022 г. загубите на вода от ВиК мрежата са 61% и никой не може да ги намали

  • вода-
  • загуби-
  • вик мрежа-
  • аварии-
  • ремонти

Тази година на фокус е събираемостта - ВиК операторите изпитват затруднения да си събират задълженията

Снимка: БГНЕС

Вода газим, а жадни ходим. С тази поговорка може да се обобщи състоянието на ВиК мрежата в България. Единствената утеха е, че в Албания положението е по-лошо.

Загубите на вода за 2022 година за цялата страна са в размер на 61 % от общата вода, подадена от природата, каза за БТА Ивайло Касчиев, директор "ВиК услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Загубите са от течове, но има и търговски загуби – неотчетени, но ползвани количества вода.

"През 2022 г. имаше повишение на загубите спрямо предходната година, но то беше заради това, че някои дружества отчетоха по-реални резултати от отчитането през предишни години. От години загубите варират в рамките на 60 % и секторът не може да ги намали", каза Касчиев.

По думите му състоянието на ВиК мрежата в страната е лошо – мрежата е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто експлоатационен живот е отдавна отминал. "За съжаление при хидравличните удари, които се случват, се създават много по-сериозни аварии, които трудно се ремонтират – на практика се подменят цели участъци от мрежата. Трябва поетапно да се подменя тази мрежа и да се вкарат добри международни практики, за да може тя да се управлява и наблюдава превантивно. Дружествата работят в тази посока, но това отнема време", каза още Касчиев.

Ивайло Касчиев участва в традиционна среща в Кюстендил на ВиК оператори, във връзка с проект "Сравнителен анализ на ВиК дружества (Benchmarking)", за да разискват резултатите за предходния период. Данните, подадени от дружествата, се събират, анализират и обобщават, обясниха от Българската асоциация по водите, които съвместно с международната организация Асоциация на ВиК операторите по поречието на Дунав работят по проект, който цели да насърчи операторите да обменят информация, но не с цел да се конкурират, а за да намират слаби места, които могат да се подобрят.

"Тази година на фокус е събираемостта - ВиК операторите изпитват затруднения да си събират задълженията. Целта ни е да обсъдим какво може да се направи така, че хората да са по-мотивирани да плащат, къде грешат и какво пречи на подобряването на резултатите. Ще обсъдим и текущите болни въпроси, наред със загубата на вода, качеството на питейните води и проблемите, съпътстващи отрасъла от години", каза за БТА Иван Иванов – председател на Сдружение "Българската асоциация по водите – БАВ". В срещата участват и осем ВиК оператора от България, както и председателят на КЕВР Иван Иванов.

На подобни срещи сравняваме резултатите с тези от Европа, основно от Източна Европа, защото със западните компании разликите са много големи, каза председателят на Сдружение "Българската асоциация по водите – БАВ". Иванов уточни, че по отношение на свързаността на водоснабдяването, страната ни е в челните места, защото почти всички населени места са водоснабдени, но по отношение показателите за загубите на вода сме в дъното на таблицата, конкурирайки се с Албания.

По отношение на пътните настилки, които често пъти при отстраняване на ВиК аварии се разрушават, след което не се възстановяват.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове