Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 14:11 1 915 38

Експерт от КЕВР: През 2022 г. загубите на вода от ВиК мрежата са 61% и никой не може да ги намали

  • вода-
  • загуби-
  • вик мрежа-
  • аварии-
  • ремонти

Тази година на фокус е събираемостта - ВиК операторите изпитват затруднения да си събират задълженията

Експерт от КЕВР: През 2022 г. загубите на вода от ВиК мрежата са 61% и никой не може да ги намали - 1
Снимка: БГНЕС

Вода газим, а жадни ходим. С тази поговорка може да се обобщи състоянието на ВиК мрежата в България. Единствената утеха е, че в Албания положението е по-лошо.

Загубите на вода за 2022 година за цялата страна са в размер на 61 % от общата вода, подадена от природата, каза за БТА Ивайло Касчиев, директор "ВиК услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Загубите са от течове, но има и търговски загуби – неотчетени, но ползвани количества вода.

"През 2022 г. имаше повишение на загубите спрямо предходната година, но то беше заради това, че някои дружества отчетоха по-реални резултати от отчитането през предишни години. От години загубите варират в рамките на 60 % и секторът не може да ги намали", каза Касчиев.

По думите му състоянието на ВиК мрежата в страната е лошо – мрежата е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто експлоатационен живот е отдавна отминал. "За съжаление при хидравличните удари, които се случват, се създават много по-сериозни аварии, които трудно се ремонтират – на практика се подменят цели участъци от мрежата. Трябва поетапно да се подменя тази мрежа и да се вкарат добри международни практики, за да може тя да се управлява и наблюдава превантивно. Дружествата работят в тази посока, но това отнема време", каза още Касчиев.

Ивайло Касчиев участва в традиционна среща в Кюстендил на ВиК оператори, във връзка с проект "Сравнителен анализ на ВиК дружества (Benchmarking)", за да разискват резултатите за предходния период. Данните, подадени от дружествата, се събират, анализират и обобщават, обясниха от Българската асоциация по водите, които съвместно с международната организация Асоциация на ВиК операторите по поречието на Дунав работят по проект, който цели да насърчи операторите да обменят информация, но не с цел да се конкурират, а за да намират слаби места, които могат да се подобрят.

"Тази година на фокус е събираемостта - ВиК операторите изпитват затруднения да си събират задълженията. Целта ни е да обсъдим какво може да се направи така, че хората да са по-мотивирани да плащат, къде грешат и какво пречи на подобряването на резултатите. Ще обсъдим и текущите болни въпроси, наред със загубата на вода, качеството на питейните води и проблемите, съпътстващи отрасъла от години", каза за БТА Иван Иванов – председател на Сдружение "Българската асоциация по водите – БАВ". В срещата участват и осем ВиК оператора от България, както и председателят на КЕВР Иван Иванов.

На подобни срещи сравняваме резултатите с тези от Европа, основно от Източна Европа, защото със западните компании разликите са много големи, каза председателят на Сдружение "Българската асоциация по водите – БАВ". Иванов уточни, че по отношение на свързаността на водоснабдяването, страната ни е в челните места, защото почти всички населени места са водоснабдени, но по отношение показателите за загубите на вода сме в дъното на таблицата, конкурирайки се с Албания.

По отношение на пътните настилки, които често пъти при отстраняване на ВиК аварии се разрушават, след което не се възстановяват.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 0 Отговор
    Могат, ама не искат ❗
    Нали ТЕХНИТЕ загуби са в НАШИТЕ сметки.‼️
  • 2 Тома

    37 2 Отговор
    Българите плащат на циганите водата и така станаха загубите над 60%

    Коментиран от #20

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 0 Отговор
    В договора за концесия има клауза за намаляването им ❗
    Защо концесионерът не е изгонен 🤔
  • 4 Ганьо

    19 0 Отговор
    Типично за Ганев да плува в л.йна и да се утешава, че единствено в друга балканска страна е по зле...
  • 5 И. Иванов КЕВР

    6 10 Отговор
    На всички , които не си плащат , водата трябва да бъде спряна! На всички водно бедни ще им бъде отпуснат по 1 л. вода на ден! Това е достатъчно за да не умрат от жажда! Всички останали ще си закупуват вода на борсата където цените са пазарни! На който не му харесва да емигрира! Границите са отворени!
  • 6 хххх

    22 0 Отговор
    "Единствената утеха е, че в Албания положението е по-лошо."

    Това изречение много добре показва защо сме там където сме... Е%ем ти радостите
  • 7 Пенсионер софиянец

    22 0 Отговор
    "...загубите на вода от ВиК мрежата са 61% и никой не може да ги намали..."
    За това пък може да ни вдигнат цената с 61 % ... :):):) Чудя се какво чакат...
  • 8 007 /агент/

    27 0 Отговор
    След като потребителите плащат загубите ВиК дружествата нямат мотивация за ремонти.
    Друго би било ако потребителите плащат само употребеното количество вода.
  • 9 нннн

    23 0 Отговор
    Загубите на вода ги плащат потребителите. ВиК даже печели от загубите. Системата е сбъркана. Докато ВиК не започне да губи от загубите, оправяне няма.
  • 10 Ами като за нищо не ставаме

    11 1 Отговор
    Всеки месец средно около кубик ми начисляват "разпределение". Цената е 5,01 лв. на кубик. Ако всички не плащаме 2-3 месеца, да дойдат да я спират. Бабите от пощата в аптеката, оттам в енергото и водата. Е, ние не сме като нормалните нации.
  • 11 Факти

    10 1 Отговор
    Спрете да им ги признаватенаблюдава за разход и ще намалеят дръстично!
  • 12 Всъщност

    12 0 Отговор
    сега в сметките са фактурирани тези 60%, някъде стигат и сто процента със ОЧ - там избиват парата. Вижте сметките, ползвате 5 кубика, общи части 5 кубика на апартамент. Като се оплачеш, че имаш само една чешма в ОЧ, където чистачката чисти 2 пъти седмично, по десет литра на 5 етажа, 2 пъти да мине са 120 литра. Откъде идват 80-сто, 200 кубика общи части, Тайна.
  • 13 Факт

    17 2 Отговор
    При Бай Тошо имаше чешмички и обществени тоалетни навсякъде в София.В училищата също.Водата си течеше без проблем.Дойдоха демократите и взеха да лапат и пари за въздуха.На ви демокрация !
  • 14 Иван Ивнов е Мафиот с много МИЛИОНИ

    15 0 Отговор
    в Овшорки в едно ОПГ с В и К!! А това за 61%процента загуба на вода, във водната мрежа е Пълна Лъжа!! ИвнИванов е е за Доживотна присъда!! АКО ИМАШЕ ТАКАВА ЗАГУБА НА ВОДА, 61%,УЛИЦИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СА КАТО ВЪВ Венеция, да се движиме с лодки по тях!
  • 15 Сандо

    9 0 Отговор
    А иска ли някой да ги намали?Сещам се за едни недалечни времена,дето не само щяха да ги отстранят,ами и в затвора щяха да полежат тия тунеядци.
  • 16 Водата трябва да е безплатна

    13 0 Отговор
    Кви загуби,кви 5лева,водата е дар Божи,,в лошата Швейцария вода не се плаща,

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Той

    2 0 Отговор
    Няма цензурааааа
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Георги

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тома":

    Е ти ще изкараш, че циганите се къпят и перат по често от българите.....ама наистина може и да си права.Сутрин в автобус пълен с българи мирише на избърсани с вестници седалища
  • 21 Тц, тц, тц

    3 0 Отговор
    как па се не е сетИл правешкият селянин да сложи титанови тръби, да изкарат още хиляда години.
    Че тия днешните нищо не могат да организират, да направят, да поправят.

    Коментиран от #23

  • 22 Комунистите я направиха!

    2 2 Отговор
    Комунистите я направиха! Феодалите не могат да я поддържат! Гений до Генийй един До друг!
  • 23 Как ще се Цъца ако баха такива! През со

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тц, тц, тц":

    Как ще се Цъца ако баха такива! През соца беше лесно! Трябва ти багер ! Готово Ремонта е ОК. Ама сега за какво да го ремонтира като може да вдигне цената! Тогава и Водомерите ти сменяха! Сега трябва да си плащаш всичко ти!
  • 24 Ония са примати!

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Водата трябва да е безплатна":

    Ония са примати! Това тук е ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 25 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Слънцето въздуха и водата не могат да бъдат търговска стока. Водоподаването у нас не е обществена услуга а държавен рекет. В много страни включително и в Европа водата е безплатна. Сега това се приема и в Ирландия. България е богата на водни източници и изградени при социализма около 6000 язовира. Това национално богатство при т.нар.демокрация се краде от ВиК дружествата,чиито управители получават заплати по 10,000лв. Водата за земеделските производители трябва да е непитейна и безплатна, а за домакинствата по 1,00 лв.на кубик плюс 1,00 лв. за отвеждане е пречистване или общо 2,00лв. Така ще изчезнат загубите от 60% които са нереалистични и измислени от крадците във ВиК. В Германия се заплаща само топлата вода. Касчиев е голям енергиен и воден експерт,бих казал кръгла нула.
  • 26 Реалист 1

    8 0 Отговор
    Загубите са изцяло (100%) за сметка на потребителите, но те не могат нищо да направят.
    А операторът може да работи да ги намали, но няма никакъв интерес.
    Скоро ще ни надминат и албанците.

    Коментиран от #31, #38

  • 27 123456

    6 0 Отговор
    Вие нормални ли сте - 61% загуби ! При такава ситуация главата на шефа на ВиК -то ще ми е на масата до 5 мин. Неотчетени разходи .... и кой ги плаща тия грешки .... Колко е печалбата на ВиК дружествата , които са чужди фирми , а не български .....
    Ще дойде деня на страшния съд и ще плащате ....
  • 28 редник

    0 0 Отговор
    / Единствената утеха е, че в Албания положението е по-лошо./

    Ето как е в Албания:

  • 29 Тити

    2 0 Отговор
    Нищо не правят защото знаят че данъкоплатеца ще покрие загубите. Крайно време тези загуби фаса сметка на дружеството иначе никога няма да си оправят мрежата.
  • 30 баба Ванга

    1 0 Отговор
    В България бяха откраднати голяма част от милиардите евра за инфраструктура във водопроводната мрежа, а сега реват че е дефектна! Промяна на закона за кражба на вода, ел.енеркия и ТЕЦ.
  • 31 Експерт

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Реалист 1":

    Загубите се калкулират в цената на водата, която е 2-3пъти по-скъпа от водата в Израел ..пустиня!!!

    Коментиран от #37

  • 32 КЕВР и Иван Иванов са едно голямо

    4 0 Отговор
    ОПГ!! Няма такива голями загуби на вода!! Голяма Лъжа се тиражира!
  • 33 КЕВР и Иван Иванов са едно голямо

    3 0 Отговор
    ОПГ!! Няма такива голями загуби на вода!! Голяма Лъжа се тиражира!
  • 34 Питащ

    1 0 Отговор
    Този експерт по водите да не е роднина на един друг експерт по ядрена енергетика? Каквото с тока, такова и с водата. Какво вършат тези предполагам добре платени експерти , за да се излезе от батака? Проблемите са ми ясни, без да ми ги обясняват витиевато от телевизии, радиа и вестници. Какво да се прави…на дело…?
  • 35 От Варна

    1 0 Отговор
    Експерт до експерта майнольо накъдето се обърнеш! Във всички сфери! Дават компетенции от всички медии?! Колко им е експертизата, личи, накъдето и да погледнеш.!
  • 36 Име Име

    0 0 Отговор
    Не може да бъде да са на загуба!?!? Законно имат право да пишат служебно вода да речем по 3кубика.
    В селата над 50% от имотите са необитаеми. Пишат по 3кубика месечно. В малките градове 30% необитаеми имоти пак същото. Не можеш копче да има кажеш.....
    Според мен крадът много за да излезнат на загуба...
    Прекратете този рекет. Въведете дистанционно отчитане на водата, както ел енергията....
  • 37 хихи

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Експерт":

    и яко надписват показанията...
  • 38 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Реалист 1":

    Измамници от ВИК
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове