Отидете към основна версия

7 073 42

Глеб Мишин получил одобрение за български паспорт за часове

  • глеб мишин-
  • български паспорт-
  • разследване-
  • българи в чужбина

Това разкри директорът на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова

Снимка: БГНЕС

Глеб Мишин е подал документи в Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) на 10 май 2022 г., като те са обработени в същия ден със становище да бъде одобрен български произход. Това каза изпълнителният директор на ИАБЧ Райна Манджукова на заседанието на временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство, уточни БТА.

Тя посочи, че това е периодът, в който изпълнителен директор на агенцията е Тодор Ванчев, който към момента по думите ѝ вече не е подписвал документи до 15 юли 2022 г., когато Манджукова е назначена на негово място. Тя обясни, че работещите в агенцията са приемали заявления, експертите са разглеждали документите. Документът е обработен още на 10 май 2022 г. със становище да бъде одобрен българският произход, добави Манджукова. На 15 юли наследих определен брой папки и подписах всичко,което към този момент беше с положително становище, заяви тя.

По думите ѝ единственият човек, който е виждал Глеб Мишин е човекът, който е приел заявлението на гише на 10 май 2022 г. и след това на 10 август 2022 г., след като вече е с установен български произход, той е дошъл пак на гише и си е получил документа.

По отношение на преписката се вижда, че той доказва българския произход на основание баща Анатолий Михайлов, който е роден 1937 г. в село Калчево, Болградски район, Украйна, посочи Манджукова. Тя заяви, че се е обадила в селото, за да попита дали съществуват такива лица и е получила положителен отговор.

В акта за раждане на Анатолий Михайлов е записано, че неговият баща Иван Михайлов е българин. Следващият документ е за връзката между Анатолий Михайлов и Глеб Мишин – актът за брак, в който е посочено, че след сключване на брак съпрузите приемат фамилия Мишин, посочи Манджукова и добави, че документите са по стари съветски образци. Първият документ е актът за раждане на Глеб Мишин. Това са трите документа, които ни дадоха основание да установим българския му произход, добави Манджукова.

Тя посочи, че в Агенцията документите идват, когато родствената връзка е далечна.

Агенцията за българите в чужбина в момента удостоверява българския произход само и единствено за придобиване на продължително и постоянно пребиваване на основание на Закона за чужденците в Република България, заяви Райна Манджукова. В Закона за българско гражданство пише до трето поколение, добави тя.

Ако лицето има документ, в който един от родителите му е българин, тогава дирекция „Миграция“ не изисква удостоверение. Тя обясни, че ако лицето, което е българин е баба или дядо, тогава дирекция „Миграция“ издава писмо до Агенцията. Лицето идва при нас, подава преписка, ние изискваме деклрация за анкета, в която събираме необходимите данни за възходящите българи, нотариално заверена декларация за българско самосъзнание и съответните документи, които доказват връзката с възходящите българи, обясни Маджукова.

Тя заяви, че оригиналните документи остават в Агенцията до приклююване на процедурата с удостоверяване, отказ или прекратяване.

БТА припомня, че временната комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин за евентуално неправомерно представяне на българско гражданство беше създадена на 14 февруари. Комисията ще работи три месеца и ще излезе с доклад за резултатите от дейността си.

Данни за съществуване на руска схема за получаване на българско гражданство бяха огласени от председателя на ДСБ Атанас Атанасов в предаване по БНТ на 31 януари т.г. . В него той заявява, че „митичен човек раздава българско гражданство на руснаци“.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове