Отидете към основна версия

853 29

Запрянов: Няма случай, в който Българската армия да е отказала помощ

  • атанас запрянов-
  • армия-
  • готовност-
  • пожари

Привели сме всички формирования във въоръжените сили в готовност при извикване, тъй като знаете, че има региони, в които няма пожари. За тях вече имаме създадена организация при появата на такива

Мога да кажа, че досега на всички искания, документи и писма, изпратени за помощ, тъй като ние действаме съгласно процедурите за задействане на нашите формирования по оказване на помощ при каквото и да е природно бедствие, включително и по отношение на гасенето на пожари, сме отговорили положително. Няма случай, в който да сме отказали оказване на такава помощ“, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 18 юли, във връзка с участието на Българската армия в овладяването на тежката ситуация в страната.

„Привели сме всички формирования във въоръжените сили в готовност при извикване, тъй като знаете, че има региони, в които няма пожари. За тях вече имаме създадена организация при появата на такива - подава се команда от Щаба на отбраната, задействат се модулите и екипите незабавно се включват в пожарогасенето“, поясни той.

Министър Запрянов подчерта, че модулите от Българската армия са подготвени и разполагат с необходимото оборудване за различни дейности – борба със снега, с наводненията, с пожари. „Може би ще трябва да мислим за оборудване на повече вертолети. Това обаче изисква допълнителна техника, допълнителна подготовка, това не е просто да вдигнете един вертолетен екипаж и да го пратите да гаси“, акцентира той и поясни, че пожарогасенето е изключително опасна дейност за вертолетната авиация. Министър Запрянов изтъкна лимитираният ресурс по отношение на наличната инженерна техника и отново апелира за повече бдителност и внимание сред обществеността.

„От 12 юли, когато се създаде по-сложна обстановка, до момента около 600 военнослужещи с над 90 единици техника са участвали в гасенето на пожари из цялата страна. Военновъздушните сили са извършили над 530 водохвърляния с над 1300 тона вода. За изминалите няколко дни всеки от хеликоптерите, които участват, е навъртял по 12 летателни часа на ден“, посочи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. Той отбеляза, че и днес 150 военнослужещи участват в гасенето в селата Воден, Отец Паисиево и Иван Вазово. Хеликоптерите от състава на нашите
Военновъздушните сили продължават да летят, а страната ни вече е подпомогната в борбата с огнената стихия от два хеликоптера от Чехия.

Генерал-лейтенант Попов поясни, че Българската армия поддържа 22 формирования за гасене на пожари, като от тях 15 са в Южна България и 7 – в Северна. „При необходимост, по нашите разчети, можем да добавим 450 човека там, където е необходимо. Готови сме по искане на органите на местната власт, както и на колегите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, да усилим хората на терен“, заяви той.

Заместник-началникът на отбраната подчерта добрата координация и работа с ресорните органи на Министерството на вътрешните работи. „Това не е първият случай, в който армията ни участва, заедно с колегите от Министерството на вътрешните работи, в подобни дейности. Не само в пожари, но и при наводнения, снеговалежи, при тежки условия - ние винаги сме там, където населението има нужда от нас и това е в изпълнение на третата мисия на Въоръжените сили“, посочи генерал-лейтенант Попов. „Омаловажаването и пренебрегването на труда на мъжете и жените в униформа е обидно“, категоричен бе той.

От своя страна директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров посочи, че от началото на огненото бедствие военните полицаи са на терен и също оказват помощ в бедстващите райони. „Мога да Ви уверя, че и в този момент наши екипи са в горещите точки и подпомагат въоръжените сили, които гасят пожари в тези екстремни температури и условия“.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове