Отидете към основна версия

2 345 43

Христо Панчугов: ИТН планират да изнесат шоу

  • христо панчугов-
  • итн-
  • мандат-
  • правителство

Всички клишета, които чухме - за разума, за приоритетите, за програмата, са по-скоро опит да се даде оправдание за това, че ще се случват тези разговори

Илюстративна снимка, БГНЕС

ИТН са шоумени и това, което планират да изнесат, е шоу. Такъв коментар направи пред БНР политологът Христо Панчугов, след като партията на Слави Трифонов получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"То е изцяло предизборно. Всички клишета, които чухме - за разума, за приоритетите, за програмата, са по-скоро опит да се даде оправдание за това, че ще се случват тези разговори".

Панчугов коментира думите на Тошко Йорданов, според когото е установено, че ИТН нямат разногласия по приоритетите с ПП-ДБ, след като с коалицията са проведени разговори без присъствие на камери.

"ИТН и ПП-ДБ са двете формации, които имат най-много да губят от предстоящи избори.

Това е опит да се умиротвори този конфликт, който функционира през последните няколко месеца, както и да бъде сменен личния разгвоър с такъв за приоритети.

Съмнявам се, че някой в ИТН истински вярва, че може да се намери парламентарно мнозинство точно в този момент. Не смятам, че и ПП-ДБ биха могли да приемат приоритетите на ИТН, сред които е отпадане на идеята за приемане на еврото в България. Не мисля, че отиването на избори през септември има някаква истинска алтернатива.

Това ще бъде опит да се посочи виновник. "Популизмът се превръща в единствения наратив, който има някаква роля в предизборната стратегия на ИТН".

Панчугов коментира и разпределението на силите в ДПС:

"Чисто формално и за пред съда господин Пеевски представлява ДПС. Това създава множество хипотези за конфликта с Доган, както и за това кой ще има право да регистрира листите в ЦИК при следващи предсрочни парламентарни избори.

Не смятам, че някой в България има съмнения, че ДПС е Ахмед Доган. Структурата на електорална подкрепа е изградена по начин, по който да припознава това. Влиянието на господин Пеевски е по други линии".

Фактът, че БСП не получи третия мандат, политологът разчита като "добре премерен удар от страна на президентството".

"Отказът да се припознаят като адекватни в тази ситуация е опит да се засили тенденцията на спад в подкрепата за партията и това да се трансформира в нов политически проект, за който подозираме президента".

Панчугов анализира и думите на Атанас Атанасов, според когото е възможно консолидиране около подходяща фигура за премиер:

"Ако такава фигура съществуваше, досега да сме я видели. Това е изразяване на неговото огромно нежелание да се отиде на избори с оглед на кондицията, в която се намират не само ДБ, но и ПП".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове