Отидете към основна версия

1 131 40

Тома Биков предлага коалиция от ярки политици и точна програма за управление, а не сглобка

  • тома биков-
  • герб-
  • правителство-
  • коалиция

ПП пак предлагат временно правителство, смята депутатът

Снимка: БГНЕС

„Трябва в тази ситуация да се поеме много ясна политическа отговорност, партиите, които участват в управлението да носят тази отговорност чрез свои знакови лица, и да е ясно кой за какво отговаря. Разбира се, да има коалиционно споразумение. Разбира се, да бъдат направени компромиси от всички, които участват в управлението.“

„За мен най-политическото нещо винаги е било лидерът на първата политическа сила да заеме премиерския пост. Нашият лидер няколко пъти е показал през последните години, че е склонен да даде крачка назад от това политическо правило в името на постигането на някаква стабилност. "

Това коментира в ефира на bTV Radio Тома Биков. Той е кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, четвърти в листата в 23-ти многомандатен избирателен район в София, и народен представител в няколко парламента.

По отношение на предложението на Продължаваме промяната за равно отдалечен премиер, Биков отговори:

„Тяхното предложение за мен – аз го разчитам като предложение за съставяне на временно правителство. Ние считаме, че временното правителство не е решение за политическата криза. Ние имахме временен вариант в лицето на правителство Денков-Габриел, което не успя да осъществи своята ротация, и поради това, че ГЕРБ не беше включен пълноценно в него, то не се ползваше с онази обществена подкрепа, която едно правителство със сигурност трябва да има. То разполагаше с две трети мнозинство в Народното събрание, а рейтингът му беше по-нисък от рейтинга на правителството на Пламен Орешарски. Това няма как да доведе до някаква стабилизация и виждате, че след като не успя да се осъществи тази ротация, ние отиваме вече на втори предсрочни парламентарни избори, в които напрежението е още по-голямо."

За съжаление, той няма как и ние няма как като коалиция с колегите от СДС сами да решим този проблем. Ние сме готови да направим компромис, ние бяхме готови да платим една много тежка политическа цена и го направихме, ние загубихме 150 000 гласа заради участие в сглобката, но за съжаление няма достатъчно други партии, които са готови да платят тази цена. Според мен след тези избори е последният шанс на партиите в България да платят цената, която се очаква да платят и да служат на обществото, а не на техните тясно партийни интереси. Ако те не го направят, ще станем излишни всички, предупреди депутатът от ГЕРБ.

"Но колегите са в правото си да предложат своята формула за управление, така, както ние сме в правото си да предложим нашата. Оттук нататък българските граждани могат да вземат своето решение, и е съвсем логично от политическа гледна точка този, който спечели по-голямо доверие, и който е на първо място, независимо кой е той, да зададе формулата на управление, а тези, които ще участват, да поставят своите условия по отношение на политики, на персонален състав, на структура и състав на кабинет. Но за мен експертните правителства са възможност да играят ролята на параван, зад който да се осъществяват истинските решения, но тези решения да не се виждат от българските граждани, което в никакъв случай няма да доведе до увеличаване на доверието в институциите и в политическата система, която и без това се ползва с достатъчно ниско доверие вече.“, смята Тома Биков.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове