Ресторантьорите са готови да излязат на протест, ако депутатите гласуват връщането на ставката на ДДС от 20 процента за хранителните продукти и безалкохолните напитки. За това предупреди заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Еньо Енев, цитиран от БНТ. Той уточни, че браншовите организации разчитат на ползотворен диалог с отговорните институции, за да не се стига до напрежение.
Юлиян Алексиев е собственик на ресторант повече от 20 години. Пресмята, че ако депутатите решат да върнат 20-процентния ДДС за бранша, ще трябва да взема трудни решения:
"В един момент, когато сметките започнат да не излизат, макар и бизнес с години, с традиции, с инвестирани страшно много средства и сърце и любов в него. Ще бъда принуден или да съкращавам много разходи, персонал, работно време…"
Такава е перспективата пред повечето ресторантьори.
Еньо Енев - заместник-председател на БХРА: "Ще се вдигне и цената на всичко онова, което се приготвя в ресторантите. Част от колегите ще минат в сивия сектор, част от колегите ще вдигнат цените, част от колегите ще намалят персонала драстично."
Как клиентите приемат заявката за повишаване на цените?
Йордан: "Това не би било проблем. По-скоро трябва да има по-строг контрол на това, което приготвят самите ресторанти."
Олга Маркова: "Това вдигане вече започна от много време, така че крайно време е да спрат да вдигат цените.
Марин: "Така или иначе, малко са изкуствено завишени цените, въпреки облекчението, което получиха заведенията с 9 процента данък вместо 20%."
Ресторантьорите дават пример със съседни страни, които също са членки на Европейския съюз.
Юлиян Алексиев - собственик на ресторант: "В съседна Румъния ДДС е 5%, държавата, която ние най-много трябва да гледаме като конкуренция на туризъм в България. В Гърция храна и безалкохолни също са на постоянна ставка 13 процента."
От бранша вече водят разговори със законодателя.
Еньо Енев - заместник-председател на БХРА: "Отправено е писмо точно и ясно с параметри, вкарано е в Народното събрание. Надявам се и тази година новите ни избраници в парламента да вземат не мъдрото, а правилното решение, че ДДС-то за ресторанти трябва да бъде 9 процента и трябва да бъде най-вече една постоянна мярка."