Отидете към основна версия

1 284 1

Сергей Станишев: Изборите са провал за БСП

  • сергей станишев-
  • бсп-
  • евровот

Тези, които мислят, че вотът е насочен към свалянето на правителството, правят грешка, предупреди президентът на ПЕС

Снимка: АП/БТА

Резултатите от вота са разочароващи и незадоволителни за БСП. Искам да поздравя първата политическа сили ГЕРБ и всички партии, които спечелиха да имат представители в Европейския парламент.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на първата си пресконференция след вота.

Искам всички ние да загърбим политическите си различия и да работим заедно, за да може България да не е в периферията, отбеляза Станишев.

Той призна, че ПЕС не е успяла да постигне набелязаните цели. Антиевропейските сили получават по-силно представителство. Нужна е промяна, която да бъде усетена от хората, отбеляза Станишев. Той посочи, че новият Европейски парламент не трябва да следва политиката на рестрикции, а да се съсредоточи върху проблемите на малкия човек.

Сергей Станишев призна, че БСП има проблем да мобилизира електората си да гласува за Европейски избори. За нашите избиратели е трудно да бъдат мотивирани за европейски избори. Това сме го преживявали два пъти през 2007 и 2009 г.. Не успяхме да събудим нашите хора, отбеляза лидерът на БСП.

Тези избори бяха трудни. Искам да благодаря на всички активисти на БСП, на депутатите от БСП и на всички, направихме идейна кампания, призна Сергей Станишев.

Това беше неповторим опит и емоционално преживяване, отбеляза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Искам да кажа на многото говорители, които се появиха тази вечер – всички с едни или други политически сметки – да не бързат да говорят от името на българските граждани и народа. Тези, които мислят, че изборите са насочени към свалянето на правителството, правят грешка. Това каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Тепърва предстоят да се видят и резултатите от ЕС, като цяло, но трябва да се каже, че на избори ЕНП ще претърпи загуба. Има много тревожни явления в ЕС, предупреди още Станишев.

Убеден съм, че европейските социалисти в ЕП ще работят за много по-ясна промяна в ЕС, тя е наложителна. В България стана ясно, че партиите, които водиха кампания като за национални избори постигат по-добри резултати.

Сергей Станишев посочи АБВ като един от виновниците за провала на БСП. Проектът АБВ беше създаден да обслужва лични амбиции, отбеляза лидерът на БСП. Той призна, че част от избирателите са избрали посланията на крайната левица в лицето на Българската левица, която е била N1 в интегралната бюлетина.

„Водихме битка на два фронта. На БСП и Коалиция за България беше нанесен удар в гърба. Той изцяло обслужи нашия политически опонент. Предупреждавахме, молихме да не повтаряме грешки от други европейски избори в името на властови проекти. Беше създаден алтернативен политически проект – АБВ. Те не получиха доверие от избирателите на левицата в достатъчна степен. Може да се говори за техен неуспех, тъй като говореха за трима евродепутати, но разколебаха много наши членове”, добави той.

Ако имаше вълна и наказателен вот, избирателната активност щеше да е като на национални избори, а не като на европейски, коментира Станишев. В момента парламентът работи и правителството управлява. Няма функция за предсрочни избори, отбеляза лидерът на БСП.

Този, който е тръгнал да погребва БСП, за пореден път ще се излъже. Това предупреди президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„Правили са го неведнъж и мнозина. Много от тези, които са го правили, вече са в политическото небитие. Искам да направят своя анализ и изводи. Това, което виждаме като резултат, е повод за сериозни изводи при нас, които са достатъчно тревожни, но не е повод за униние”, заяви Станишев. „В най-трудни моменти в БСП показвахме вътрешна консолидация, хъс и добре чуваме това, което хората ни казват”, добави той.

Дясното в България ще има най-вероятно 7 евродепутати, социалистите и либералите – 8, каза Станишев. „Това, което е ясно за нас, е необходимостта от анализ на нашите слабости и грешки. Нетърпението за още по-активна политика за икономическо развитие, социално развитие, помощ е много голямо в нашите избиратели”, добави Станишев.

„Трябва да има много ясна перспектива за следващи действия, които трябва да бъдат предприети, в това число реформи в тежки сектори като здравеопазване, образование – там, където хората очакват държавата да е активна, политика за много по-добро икономическо съживяване. Без цялостна политика с краткосрочни и дългосрочни цели България няма да се измъкне от днешното унизително състояние за всички ни”, каза той. „Сигурен съм, че много български граждани си задават въпроса – защо в крайна сметка не отидох да гласувам”, посочи Сергей Станишев.

И в тази кампания обяснявахме, че каузата, заради която формирахме правителството, не е приключила, каза председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. „За нашите избиратели е твърде трудно да бъдат мобилизирани за европейски избори. Не успяхме да събудим, да мобилизираме нашите хора. Възприемаме гласуването като сериозно предупреждение за БСП, за Коалиция за България. Ще анализираме нашата дейност в следващите дни и седмици”, заяви Станишев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове