Отидете към основна версия

1 514 1

И петият вот на недоверие не успя (обновена)

  • парламента-
  • вот на недоверие-
  • кворум

ГЕРБ и Атака също влязоха в пленарна зала

Снимка: БТА

По проекта за решение за гласуване на вот на недоверие за Министерския съвет начело с Пламен Орешарски: днес гласуваха 224 депутати - "за" 109, против 114, един въздържал се. Така петият вот на недоверие към правителството бе отхъврлен.

Председателят на парламента Михаил Миков по-рано сутринта откри заседанието на Народното събрание, в което първа точка трябва да е гласуването на петия вот на недоверие, поискан от ГЕРБ - този път за фискалната политика на правителството.

Депутатите от ГЕРБ и "Атака" влязоха в залата, преди тях там вече бяха представителите на управляващото мнозинство от БСП и ДПС. Кворум за провеждане на заседанието има.

В сградата на Народното събрание преди това влезе и премиерът Пламен Орешарски, без да коментира нищо пред събралите се репортери. Очаква се днес той да бъде изслушан във връзка с проекта "Южен поток", както и икономическият министър Драгомир Стойнев. 

В началото бе взето решение заседанието да се предава директно по БНТ и БНР.

Цвета Караянчева от ГЕРБ критикува политиката на правителството по отношение на проекта "Южен поток", напомни за наложената наказателна процедура от ЕС, за загубата на БСП на евроизборите, лошата работа с общините и т.н. Шикалкавенето за оставката води до разпад на държавността, подчерта тя и призова времето на българския народ да не бъде губено повече от това провалено управление.

Изказването й бе изпратено от опозицията с викове "Оставка".

Волен Сидеров взе думата и заяви, че е разочарован от целия политически елит. И че сякаш това правителство е виновно за всички беди.

Едни и същи ментори, едни и същи колонизатори – и Станишев, и Борисов, и Орешарски като министър-председатели. Те се съобразяват с одиозната фигура на Маккейн, при когото Орешарски отиде за „Южен поток“, а преди Борисов се съветваше с него.

Тричленка долетя от САЩ за да хване за врата българския премиер и да даде плацдарм за действия срещу Русия, изтъкна лидерът на „Атака“, като подчерта, че правителството много добре знае това. Той попита Орешарски: С какво ви притиснаха? Докога българия ще бъде на колене пред всеки американски посланик, докога ще бъде колонизирана държава – това е въпросът пред нас днес.

Той истъкна самостоятелната политика на националистите и нарече колегите си мушмороци, чучулиги сладкопойни, и че ГЕРБ и ДПС се договарят задкулисно. Че ще дойде на власт следващият чиновник, който ще даде път на шистовия газ.

Сидеров изрази опасения, че след като това правителство падне, ще дойде нещо по-лошо. Че Турция печели от спирането на "Южен поток". Че ще дойде отново колониално парвителство, което ще потопи България по-дълбоко в тинята.

България днес е държава, командвана от 3 посолства - на САЩ, Турция и Израел. Властта не направи нищо за подобряване на доходите на хората, както са предлагали от "Атака".

Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев даде отрицателен вот. Той се обърна към ГЕРБ и заяви, че по време на тяхното управление бяха похарчени 4 милиарда лева от фискалния резерв, Дянков взе 4 милиарда лева нов дълг и цялото управление на ГЕРБ струваше 8 милиарда лева.  

Станишев попита къде са 1,5 милиарда лева за здраве, които бяха откраднати от здравето на българските граждани, които имаха всяка година големи дефицити, да атакуват.

Правителството на Орешарски си постави амбициозни цели, за да помага на хората. Гласувах и против защото чух изявленията на вашия лидер от САЩ,  който каза, че българите нямат какво да очакват. За това правителството не падна днес. Вие внасяте няколко вота за най-слабите ви политики, обърна се Станишев към ГЕРБ.

Фискалните ни показатели са сред най-добрите в ЕС измежду 28-те страни - членки на ЕС.  . Това заяви премиерът  Пламен Орешарски от пленарната трибуна. „Този вот на недоверие утвърди интересна практика - ГЕРБ да атакува политики, при които те се провалиха“, допълни той.

„Точно настоящата опозиция се провали най-много в тези политики. Следих внимателно аргументите в залата. Чух загриженост за правителствения дълг от представителите на опозицията, които увеличиха същия с над 4 милиарда. Днес това ни принуждава да вземем нов дълг, за да изплащаме и тези 4 милиарда”, обясни премиерът.

„Чух загриженост за правителствения дълг от представители на опозицията, които увеличиха същия с над 4 млрд.лв. в рамките на техния мандат. Днес това ни принуждава да емитираме нов дълг, за да рефинансираме и тези 4 милиарда, наред с по-стари дългове“, каза премиерът. Той напомни и за дефицитите от 4,7% и 3,2% от предходния мандат, както и намаляването на фискалния резерв от около 8 млрд.лв. на под 4 млрд.лв. „В края на април същият е 6 млрд.лв“, изтъкна премиерът.
Министър-председателят обърна внимание, че в края на април приходите съставляват 30,5% от планираните, което е най-добрият резултат за последните пет години. „Коментираха се и секторни политики и забавени реформи – сякаш в предходния мандат се направиха каквито и да е реформи. Както в енергетиката, така и в здравеопазването заварените дефицити в средата на миналата година и до днес препятстват оздравяването на тези сектори“, заяви премиерът. Той беше категоричен, че фискалната политика не е повод за крайни негативни оценки. „Фискалните ни показатели са между най-добрите измежду 28-те страни-членки“, категоричен беше министър-председателят.

След като вотът на недоверие бе отхвърлен, Атанас Мерджанов от БСП поиска точка първа от вчера, когато нямаше кворум, да стане точка първа днес – гласуване за провеждане на националния референдум, по предложение, внесено от президента и за референдум, внесен от инициативен комитет, по отношение на изборните правила. Цецка Цачева настоя обаче да бъде изслушан премиерът по темата за „Южен поток“. Междувременно депутатът Красимир Велчев бе отстранен от залата.

Депутатите отхвърлиха точката за разглеждане на референдум днес, като от 128 народни представители  77  бяха „за“, а 51 „против“, нямаше въздържали се и предложението за гласуване на референдума не беше прието.
 

Очаквайте подробности.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове