Отидете към основна версия

16 229 9

Продажбите с обратен наем са хит

  • сделки-
  • наем

През 2014 г. 6.4% от сделките с недвижими имоти в Европа са били продажби с обратен наем. За сравнение, година по-рано техният дял е представляв едва 3% от пазара. „Продажбите с обратно наемане бяха предпочитани в периода на финансовата криза и лошите резултати при индустриалния сектор, но днес корпорациите осъзнават, че използването им дава и редица други конкурентни предимства като стратегия за управление на активи”, коментира Тим Дейвис, ръководител отдел „Индустриални площи” в Colliers International, EMEA.

Офис сегментът е този, при който доминират продажби с обратно наемане. На второ място са търговските площи, а на трето индустриалните имоти. Четвърти в класацията са хотелите. Очакванията на анализатори са индустриалния и логистичния сектор да изпревари офисния. „Свидетели сме на най-големия интерес до момента от страна на корпорации, проучващи стратегията на продажби с опция за наем в логистичния сектор, където традиционно индустриалните имоти са високо доходен компонент, в сравнение с останалите сегменти. Това в комбинация с ръста в електронната търговия означава, че там се концентрира отчетлив интерес и свеж капитал от различни точки в чужбина, включително от северноамерикански и канадски пенсионни фондове, както и допълнителен капитал от Европа. Тези източници търсят инвестиции в големи, висококачествени промишлени портфейли, както и в не толкова популярни имоти, но с добър потенциал за управление на активите”, обяснява Дейвис.

Германия, Великобритания и Франция са държавите, в които се реализират най-много продажби с опция за наем при офисния сегмент. Причината е, че те винаги са били сред най-активните инвестиционни пазари на Стария континент. Силно географско присъствие имат също така Швейцария и скандинавските държави, благодарение на концентрацията на банковия сектор. Около 44% от този тип сделки се осъществяват от банките през последните две години. По-малко активни са телекомуникационните компании и тези от публичния сектор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини