Last news in Fakti

5 Март, 2015 20:00 16 231 9

Продажбите с обратен наем са хит

  • сделки-
  • наем

През 2014 г. 6.4% от сделките с недвижими имоти в Европа са били продажби с обратен наем. За сравнение, година по-рано техният дял е представляв едва 3% от пазара. „Продажбите с обратно наемане бяха предпочитани в периода на финансовата криза и лошите резултати при индустриалния сектор, но днес корпорациите осъзнават, че използването им дава и редица други конкурентни предимства като стратегия за управление на активи”, коментира Тим Дейвис, ръководител отдел „Индустриални площи” в Colliers International, EMEA.

Офис сегментът е този, при който доминират продажби с обратно наемане. На второ място са търговските площи, а на трето индустриалните имоти. Четвърти в класацията са хотелите. Очакванията на анализатори са индустриалния и логистичния сектор да изпревари офисния. „Свидетели сме на най-големия интерес до момента от страна на корпорации, проучващи стратегията на продажби с опция за наем в логистичния сектор, където традиционно индустриалните имоти са високо доходен компонент, в сравнение с останалите сегменти. Това в комбинация с ръста в електронната търговия означава, че там се концентрира отчетлив интерес и свеж капитал от различни точки в чужбина, включително от северноамерикански и канадски пенсионни фондове, както и допълнителен капитал от Европа. Тези източници търсят инвестиции в големи, висококачествени промишлени портфейли, както и в не толкова популярни имоти, но с добър потенциал за управление на активите”, обяснява Дейвис.

Германия, Великобритания и Франция са държавите, в които се реализират най-много продажби с опция за наем при офисния сегмент. Причината е, че те винаги са били сред най-активните инвестиционни пазари на Стария континент. Силно географско присъствие имат също така Швейцария и скандинавските държави, благодарение на концентрацията на банковия сектор. Около 44% от този тип сделки се осъществяват от банките през последните две години. По-малко активни са телекомуникационните компании и тези от публичния сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    1 0 Отговор
    а така
  • 2 професоре

    3 0 Отговор
    Какъв е тоя обратен наем бе да неби на наемателя да му плащат,или пък да му връщат платеното я обяснете че в статията нищо не пише язък че я прочетох.(ударението е на второто о)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    1 0 Отговор
    Даваш един апартамент под наем,и вэемаш парите примерно эа 6 мес напред.След края на срока квартирантите напуснали,а эа теб остават едни яки неплатени сметки эа ток вода и парно,и повредени ел.уреди и мебели.Това е "обратен" наем.

    Коментиран от #5

  • 5 Димитър

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    затова има депозит от по 2000-3000 евро за малък 4-стаен апартамент

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Димитър":

    Съгласен съм,ако и ти се съгласиш че эатова има море от неэаети апартаменти които не носят нищо на собственика си
  • 7 mediator37

    1 0 Отговор
    Според мен под "обратен наем" се разбира следното: Продавачът продава офиса си и получава от купувача цената, но остава да обитава офиса вече като наемател и плаща на новия собственик месечен наем. Ползата му е, че вече разполага с едни големи оборотни пари (получената цена) , с които да осъщеествява бизнесинициативите си.
    Но това е само мое предположение. Нищо не става ясно от статията за съжаление.

    Коментиран от #9

  • 8 Бреееей

    1 0 Отговор
    Айде сега Миленке, обясни на по-простите икономисти какво всъщност означава "продажба с обратен наем", защото някои от нас цял живот работим икономически науки, но явно сме много изостанали и не сме наясно за какво иде реч. Иначе, опитвам се да уважавам високоинтелигентните публикации, ама ми е мно-о-о-ого трудно напоследък...
  • 9 голямо хлапе

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Разбира се следното:
    Имотът се продава, продавача се ангажира с управление на имота и плаща рента или наем на купувача!