Отидете към основна версия

6 393 12

Всичко купено по време на брак отново ще е общо

  • закон-
  • семеен кодекс-
  • промяна-
  • собственост

Всичко купено от съпрузите по време на брака, дори и със собствена заплата или хонорари, отново ще е общо имущество. Това е една от предлаганите от Министерството на правосъдието поправки в Семейния кодекс (СК). Сегашната уредба за преобразуването на личното имущество по време на брак фактически изключва съществуването на семейната имуществена общност, посочват от ведомството на Маргарита Попова. И излиза, че всичко, купено със заплатата на единия съпруг, в един момент ще се окаже негова лична собственост. Така на практика не съществува общо имущество на съпрузите и при евентуален развод няма какво да се дели. С промяната всъщност се възстановява положението от стария Семеен кодекс.

Правосъдното министерство предлага връщането и на още един от старите постулати. Според него разпореждането с общ недвижим имот или с вещно право върху такъв имот, извършено от единия съпруг, ще важи и за другия, ако той не го оспори в шестмесечен срок от узнаването по исков ред. Ако един съпруг даде право на строеж на трето лице и другият съпруг не оспори това до половин година, това ще означава, че той е съгласен на сделката. Предвидено е също така правото да се оспори такова разпореждане да може да бъде упражнено не по-късно от 3 години от извършване му.

Ремонтът идва само 9 месеца след като законът влезе в сила. Правосъдното министерство посочва, че промените се налагат от няколкомесечната практика по прилагането на кодекса и целта е да се избегнат противоречиви решения. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини