Отидете към основна версия

6 890 48

Руснаци ще управляват имотите по морето

  • обслужване-
  • управление-
  • черноморие-
  • ваканционни-
  • фиабци-
  • вирт

Тоталната икономическа промяна, която настъпи преди около две години, се оказа заплаха за много предприемачи, но за някои и възможност. Доказателство за последното е фактът, че на българския пазар на ваканционни имоти по Черноморието ни се подготвя навлизането на руски компании за последващо обслужване. Как се стигна дотук и защо англичаните, които бяха гръбнака на морския ни ваканционен пазар не запълниха тази ниша? Причината се крие в една основна разлика – британците купуваха по картинка и бързо, а руснаците винаги посещават имота, обект на техния интерес, искат да получат детайлна информация какво предлага не само имотът, но и районът, в който е разположен и не на последно място значително по-дълго време мислят, преди да сключат сделка.

Повече за новата тенденция разказва Антония Вирт – президент на ФИАБЦИ-България.

- Госпожо Вирт, защо руски фирми проявяват интерес към развиване на услугата „управление на имот” у нас?
- В България са малко професионалните мениджърски компании на имоти. Това е огромен минус. Купувайки имот на българския пазар, руският гражданин ще се доверява вече на известна руска компания, която да поддържа неговия имот. Първоначално тези фирми ще се насочат към сгради, в които над 80% от собствеността е изкупена от руснаци. След това ще се ориентират към комплекси, в които броят на руските граждани е по-малък.

Руските фирми запълват една ниша, която липсва на българския пазар. Идват с много добре обучени специалисти. За съжаление, ние нямаме този потенциал.

- Колко подобни компании биха могли да навлязат примерно по морските ни курорти?
- Руските фирми са много големи (около 2000 служители). Една на юг и една на север – ще са напълно достатъчни. Имам сведения, че на юг вече се подготвя подобно навлизане.

- Това означава ли, че българските инвеститори, продавайки имота, продават и управлението?
- Да, тъй като те нямат потенциал.

- На какви ценови нива ще се предлага услугата?
- Това тепърва ще се уточнява, но очакванията са догодина вече подобни компании да са тук.

- Как, според Вас, ще реагират, например скандинавци, решили да купят имот у нас, на факта, че имотите им ще бъдат управлявани от руски компании?
- Мисля, че ще се чувстват изключително спокойни, тъй като отлично знаят, че в Русия има много добри специалисти в това отношение. В момента, в който видиш SPM диплома, е достатъчно, за да знаеш, че пред теб стой „Топ специалист” в тази област. Това е най-високия клас сертификат за управление на недвижими имоти.

- Какви са очакванията Ви за цените през следващия сезон?
- Застой на цените ще има зимата. Очаквам да има ръст при качествените обекти и движение надолу при тези, в които нямат инфраструктура. Ще станем свидетели на силно диверсифициране на пазара. Важно е да се знае, че всеки един обект подлежи на продажба.

Текст и снимки:
Милена Богданова
milena_7@bulinfo.net

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини