Отидете към основна версия

4 152 65

Намериха причина да вдигат лихвите

  • лихви-
  • кредити-
  • заеми-
  • криза-
  • хампарцумян

Инфлацията, която е налице в световен мащаб, ще окаже влияние върху лихвите и е възможно в следващите месеци да започне тяхното плавно повишаване, заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Популизъм са опитите да се лобира за намаляване на банковите лихви по заемите, доваби още той. Банкерът обаче уточни, че повишаването ще става плавно. Увеличението няма да е драстично, а ще бъде само с около четвърт или половин процент, уточни Левон Хампарцумян.

Повишаването на инфлацията в световен мащаб ще доведе до антиинфлационни мерки от страна на банковите регулатори. Най-силната мярка срещу инфлацията е повишаването на основната лихва и най-вероятно в средносрочен план ще видим по-високи основни лихви в някои държави, което ще се отрази на цената на кредита, каза банкерът.

Според Хампарцумян световните тенденции няма как да не се почувстват и в България. През 2008 г. имаше теории, че някои държави се развиват добре и кризата в другия край на света може да не им се отрази, но видяхме, че това не се случва - кризата стана световна, каза Хампарцумян. Според него добрият сценарий за България е да има инфлация с икономически растеж, а възможно най-лошият сценарий е да има инфлация със стагнация на икономиката, защото това води до практическо обедняване на хората. Кога ще започне процесът на вдигане на лихвите, зависи от Европейската централна банка и Американския федерален резерв, смята банкерът.

Прогнозата на "УниКредит" е за икономически растеж на България през 2011 г. с 2,8% и е по-предпазлива от тази на кабинета, каза банкерът. Безсмислено е да се правят опити да се задържат цените, заяви още Хампарцумян. Щом живеем в пазарна икономика, трябва да се подчиняваме на нейните правила. Когато в света има инфлационни тенденции - повишават се цените на петрола, златото, металите, ние да се мъчим да задържаме цените, бидейки една микроскопична точка в световната икономика, е безсмислено, коментира банкерът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини