Last news in Fakti

30 Март, 2011 09:38 4 144 65

Намериха причина да вдигат лихвите

  • лихви-
  • кредити-
  • заеми-
  • криза-
  • хампарцумян

Инфлацията, която е налице в световен мащаб, ще окаже влияние върху лихвите и е възможно в следващите месеци да започне тяхното плавно повишаване, заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Популизъм са опитите да се лобира за намаляване на банковите лихви по заемите, доваби още той. Банкерът обаче уточни, че повишаването ще става плавно. Увеличението няма да е драстично, а ще бъде само с около четвърт или половин процент, уточни Левон Хампарцумян.

Повишаването на инфлацията в световен мащаб ще доведе до антиинфлационни мерки от страна на банковите регулатори. Най-силната мярка срещу инфлацията е повишаването на основната лихва и най-вероятно в средносрочен план ще видим по-високи основни лихви в някои държави, което ще се отрази на цената на кредита, каза банкерът.

Според Хампарцумян световните тенденции няма как да не се почувстват и в България. През 2008 г. имаше теории, че някои държави се развиват добре и кризата в другия край на света може да не им се отрази, но видяхме, че това не се случва - кризата стана световна, каза Хампарцумян. Според него добрият сценарий за България е да има инфлация с икономически растеж, а възможно най-лошият сценарий е да има инфлация със стагнация на икономиката, защото това води до практическо обедняване на хората. Кога ще започне процесът на вдигане на лихвите, зависи от Европейската централна банка и Американския федерален резерв, смята банкерът.

Прогнозата на "УниКредит" е за икономически растеж на България през 2011 г. с 2,8% и е по-предпазлива от тази на кабинета, каза банкерът. Безсмислено е да се правят опити да се задържат цените, заяви още Хампарцумян. Щом живеем в пазарна икономика, трябва да се подчиняваме на нейните правила. Когато в света има инфлационни тенденции - повишават се цените на петрола, златото, металите, ние да се мъчим да задържаме цените, бидейки една микроскопична точка в световната икономика, е безсмислено, коментира банкерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 до Аххх

    11 3 Отговор
    Знам че мразиш Алхимика и то с право, но всичките ти писания и умението ти да правиш "регресионен анализ" не ти помогнаха да се досетиш на къде отиват лихвите. Май само си мислиш, че знаеш колко е 2+2.
    Цитат от коментар на Аххх - "А е почти сигурно, че ако я повишат (лихвата на централната европейска банка), ЦИЕ (и БГ) няма да следва повишението, защото растежът им е по-важен от инфлацията" Май не позна кое е по-важно за алчния банкер.

    Коментиран от #3, #10, #40

  • 2 ?

    16 2 Отговор
    Дръжте си парите в банките на депозит и чакайте,не инвестирайте тя инфлацията ще се погрижи за тях.

    Коментиран от #4

  • 3 Бизнесмен

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "до Аххх":

    " растежът е по-важен от инфлацията". Ето това е истината. За съжаление в България никой от управляващите и банкерите не може да го разбере. Отдавна да бяхме забравили за кризата, ако се бяха взели мерки в тази насока. И човечето Дянков стиска парите , вместо да се разплати с фирмите на които държавата дължи пари и задълбочава кризата. Трябва министъра на финансите и на икономиката да е едно лице, за да се грижи и за двете. Не може да се прави икономика без финанси! Това, че някой отвън ще похвали Дянков, че добре си вършел работата, никой не го грее, при ситуация на замряла икономика. А банкерите са лешояди, но могат да се вкарат и те в час с правилни действия.

    Коментиран от #5

  • 4 Бизнесмен

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "?":

    Който държи пари в банка в момента губи от стойността им макар и в цифрово отношение да изглежда , че от лихвичката парите да се увеличават. Това е начин за ограбване на спестяванията на вложителите по законен път. За какво да се прави обир на банки с оръжие, като може да се задигнат много повече пари чрез инфлация. Разбира се има и малък процент от хора, които са много печеливши, но това са правилата на играта.
  • 5 срс

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бизнесмен":

    Не е така както си мислиш. В България растежа се прави с помоща на изкуствено създадена инфлация + малко външна. Дянков беше притиснат и раздаде парите, но положението с безработицата не се подобрява. Защото парите се натресоха на депозити или изнесоха, а не се инвестираха, защото "червените " бизнесмени (чиито фирми бяха )не знаят какво да правят с тях.(те могат да инвестират само в държавни поръчки, а сега няма за всички) Затова и медиите все ни говорят, че ца се увеличили спестяванията на хората. Да ама не! Това което е нужно е спешни реформи . Всички знаят в кои сектори. Айде със здраве!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Бизнесмен

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "срс":

    Има един лаф, че "Нов бардак със стари /леки жени/ не се прави!" При нас старите лица от 1989г.и техните синове и дъщери управляват страната ни с нашите пари. Нещата при нас никога не са били на пазарен принцип, а нагласени. До момента няма сила която може да се пребори с добре организираната комунистическа мафия. Ако не си един от тях, то за теб няма държавни поръчки, няма бизнес, а ще хвърчиш по периферията. А и манталитета на българите е доста труден за постигане на високи резултати. Понякога се чудя, дали въобще си заслужава.

    Коментиран от #9

  • 7 Анализатор

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "срс":

    Под каква форма и кога Дянков е раздавал пари? Нормално ли е в ситуация на криза да се увеличават данъци и налози? Нормално ли е данъци и акциза на горивата да са 20%+46%=66% от стойността на горивата? Има едно просто правило:"Когато вдигаш данъците, то приходите в хазната намаляват!" В нашия случай Силен министър на финансите означава слаб министър на икономиката. "Пари нема действайте!"

    Коментиран от #11

  • 8 Дон Корлеоне

    12 2 Отговор
    Смешна държава сме! Съда не може да осъди доказани престъпници! Корупция и мафия навсякъде. Защо и банките да не вземат своето?
  • 9 срс

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "Бизнесмен":

    Този път съм напълно съгласен!
  • 10 АХХХ

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "до Аххх":

    „Централните банки на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) вероятно ще оставят лихвените си проценти без промяна през следващите седмици, в опитите си да подкрепят икономическото възстановяване на региона.” Инвестор.вг
    http://www.investor.bg/news/article/114440/335.html
    Може да цитираш и как казах, че банките повече и да не пипнат лихвите, инфлацията сама ще свърши работата. А в България първата работа е да се изкарат свръхспестяванията от банките, че „клиентите им са скъпи”, както откровено признават в рекламата на КТБ.

    Коментиран от #15

  • 11 срс

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Анализатор":

    Пич, не знам какво анализираш, ама с данъците още нищо не си видял. Ще видиш и усетиш в следващите години. За да не изглеждам като врачката в съседната тема-(от там ти копвам част от това)""МФ ПУСНА В ОБРАЩЕНИЕ НОВА БЕНЧМАРКОВА ОБЛИГАЦИЯ
    29.03.2011
    "Министерството на финансите проведе вчера, 28 март, първия за годината аукцион за продажба на нова емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани и платими в евро.""
    А онези пари за които хората говорят , че не ги давал Дянков, "червените" бизнесмени отдавна си ги прибраха. Айде!

    Коментиран от #12

  • 12 анализатор

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "срс":

    За каква сума са тези ДЦК? Това решение е все пак някакъв ход да се вкарат свежи пари на пазара. Но дано не се източат тези пари в частни джобове, а да се завъртят в икономиката на страната ни.

    Коментиран от #16, #21

  • 13 анализатор

    7 3 Отговор
    Хаиде на /БАС/ по 1000 ЛВ. че "„Юробанк И Еф Джи България ПОЩЕНСКА БАНКА" 1-ва ше вдигне лихвите,те са първенци по рекета,с тях по тая работа няма кои да се конкурира.

    Коментиран от #19

  • 14 нормално

    10 13 Отговор
    Лихвите трябва да са високи за да се стимулират хората да работят здраво на няколко места а не да хукват към първата банка и да кажат ДАЙ. Дай е лесно ама като връщат риват, големи били лихвите.

    Коментиран от #17

  • 15 срс

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "АХХХ":

    „Централните банки на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) вероятно ще оставят лихвените си проценти без промяна през следващите седмици,"
    АХХХ, ние не говорим за "седмици", а за месеци! Събрали се мишките на събрание да решават......, ама не са питали кво мисли котарака! Хехехе! Айде!
  • 16 срс

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "анализатор":

    Идеята на Дянков е по малко, че да не разбунва духовете. Но редовно, особенно с наближаване към изборите. Ай няма да ти казвам накъде ще отидат парите. Май вече трябва да се сетиш! Има и друго поточе в друга посока не само в по горната! А това до няколко години ще ни направи копие на сегашната Гърция. Надявам се разбираш , че това се връща само със яко стригане на "овцете". Сори и на мен хич не ми харесва! айде!
  • 17 Гневно

    5 10 Отговор

    До коментар #14 от "нормално":

    Маикати явно НОРМАЛНО те е родила, ама ти нещо си ненормален
  • 18 antinormalno

    10 10 Отговор
    Не-нормално,
    "Лихвите трябва да са високи за да" лапат банките и да богатеят на наш гръб;
    "хората да работят здраво на няколко места..." а бе кажи ми къде е тази работа? ТКЗС-то вече го няма... Търговец ли да стана или проститутка?
  • 19 СОЛОМОН

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "анализатор":

    Точно така,тези банки са рекордьори по рекета спрямо клиентите си-измислят си и месечна такса по обслужване на кредита която въобще липсва в основния договор за кредит-
    а това мазното банкерче въобще не знае на кой свят е,знае само да лапа и да дере човешки кожи.
  • 20 на кенефа дупката

    38 3 Отговор
    Ами Браво, тъкмо бях почнал да се притеснявам че от около година не са ми вдигали лихвата по ипотечният кредит да не вземе да фалира банката и ето че добрата новина е налице.
    Благодаря ви Хацмацпарцмазан че мислите за себе си и за УниКредит, а не за хората които плащат за това вие да живеете охолно, да тънете в лукс, да карате скъпа кола, да вечеряте в ресторант всяка вечер и да не се тревожите ако недай си боже се разболеете по-сериозно откъде ще намерите пари да оживеете, но няма никакъв проблем, аз продължавам да слабея, косата ми побелява всеки изминал ден, жената ме напусна, доста често си лягам гладен а съм едва към 30така, но няма проблем....Булгаро столетия наред вече яде боб и стиска ли стиска зъби за по-добри времена и така си умира с надеждите, така умират и децата и внуците му и всички по реда си и по-добре не става. Но няма проблем вдигайте лихвите. Ние искаме на вас да ви е постоянно добре и да се чувствате отгоре. И както неведнъж съм казвал - Нас бЪЛГАРИТЕ ни хващат абсолютно всики УВЕЛИЧЕНИЯ, но никога НАМАЛЕНИЯ. ДИгне се нещо в световен мащаб, вдига се ив Б-я на същата секунда, намали ли се нещо в световен мащаб, в Б-я се пипат по очите и нещо не се случва.Те хората свикнаха на дебелите цени защо да ги намаляме, Я ПЛАЩАЙ ТУКА И БЕГАЙ....

    Коментиран от #25

  • 21 АХХХ

    7 10 Отговор

    До коментар #12 от "анализатор":

    Номиналното количество на аукциона е 25 млн. евро. Емисията е нов инструмент в средносрочния сегмент на дълговата крива. Търсенето е превишавало предлагането 5 пъти. За 10-годишните облигации – над 3 пъти. Всички нормални държави емитират бонове и облигации. Но не всички си управляват дълга така, че да е вторият най-нисък в ЕС и първият по скорост на намаляване, като българския. Германия също емитира бенчмаркови бундесбонове, които се приемат за безрискови, а доходността по тях за референтна. Разликата (1,5 п.п.) в доходността между българските (4.16%) и германските (2.60%) е под стойността на показателя, измерващ риска от неплатежоспособност на държавата, което показва, че в постигната доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск.

    Коментиран от #22

  • 22 анализатор

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "АХХХ":

    Благодаря за изчерпателната информация. Струва ми се , че 25 млн.€ не е голяма сума. Може би правителството ни трябва емитира бонове и облигации за по сериозни суми за да може ефекта да е осезателен. Това е съвсем постижимо на фона на ниския държавен дълг на страната ни. Разбира се парите освен за инфраструктура трябва да се вложат и за иновационни технологии и производство ориентирани към износ за да не бъдат изядени и изпити. Яд ме е че страната ни има невероятни възможности за развитие, а не ги използва пълноценно. Кризата в България трябваше да е кратка и отдавна да сме я забравили.

    Коментиран от #23

  • 23 АХХХ

    5 22 Отговор

    До коментар #22 от "анализатор":

    Пропуснах да добавя, както се продават, така се и изкупуват ДЦК с цел „изглаждане на погасителния профил на дълга и намаляване на лихвените разходи в 2011-2013”. Например: Преди февруари МФ проведе два аукциона за обратно изкупуване на държавен дълг, като при първия бяха изкупени 10-годишни ДЦК, емитирани през 2003 в обем от около 0,5 млн. лв., а при втория аукцион - 10-годишни ДЦК, издадени през 2002 за 1,7 млн. лв. при заявени поръчки за продажба в размер на 5,7 млн. лв. Това е част от доброто управление на дълга, защото до януари миналата година кредитният рейтинг на БГ беше по-нисък и лихвите – по-високи. От 2010 перспективата по рейтинга е „положителна” (от „стабилна”) и се очаква през 2011 рейтингът да бъде отново повишен.
    Наистина трябваше да сме я забравили кризата, но за доста хора е удобно оправдание...

    Коментиран от #24

  • 24 срс

    11 4 Отговор

    До коментар #23 от "АХХХ":

    АХХХ, добра информация! Обаче знаеш ли защо се правят тези изкупувания сега? Ще ти кажа- за да се спасят някои "наши фирмички" дето са започнали да гълтат вода.

    Коментиран от #27

  • 25 varna

    33 0 Отговор

    До коментар #20 от "на кенефа дупката":

    гоеподи, колко си прав.
    трагедия, българска.
  • 26 трезво мислещ

    3 2 Отговор
    Бра бра бра,ба туй е кат онуй дето се събрали пилотите на самолети и тоя може да вдига самолета другия не може и кво тез дето можели да го вдигат казали на другите пийте еди си кой хап и ша го вдигнете.И ква стана тя сега,играем си на вдиганка ама то има и друго при тоя случай ще има и вкарванка.Всички които чакат Боинга за кацане на пистата си да пият по един хап да не ги боли,че то май друго не остана кво да се прави.И друга идея,да вземем пък да извикаме НАТО и при нас да затворят въздушното пространство,че да не си играем на вдиганки и свалянки.Хампарцумян поздрави братчед,ти беше един от онея дето наливаше най много масло в огъня,спиш ли вечер спокойно,като знаеш как подтикна сумати народ да теглят кредити и да осъществяват Американски мечти в България.
  • 27 АХХХ

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "срс":

    Който знае информацията, сигурно знае и защо е такава. Ако мислех, че можеш да ми дадеш смислен отговор на икономически въпрос, щях тебе да питам.
  • 28 bubblehead

    7 9 Отговор
    Ще бъда кратък. Не си струва да е чете много в изказванията на Левон защото той е морон, обикновен дурак...
  • 29 АХХХ

    9 6 Отговор
    В това интервю освен дуращините на Левон има и две думи от П. Джамбои, новият директор за банкиране на дребно в Булбанк:
    „българският кредитен пазар има потенциал за растеж. Средната ипотечна задлъжнялост в ЕС е 51.9% към БВП, а тук - 13%. При потребителските кредити процентите са 30% средно за ЕС и 10% у нас.”
    Обърнете веждите към думата „потенциал”. Ха-ха!
  • 30 bubblehead

    7 13 Отговор
    Кризата в България трябваше да е кратка и отдавна да сме я забравили.

    ------------------------------------------------------------

    Анализатор, добре дошъл в клуба дет са вика. И аз това дъдна за кризата от години - България нямаше сложена сцена за криза преди 2-3 години и можеше да се разминем по сценария на Полша , Чехия, Китай, Индия, Бразилия... И в никакъв случай не беше възможно да се предвиди свръх реакцията на веждите която доведе до криза на потеребление най-общо казано и конкретно за тоя блог на криза на имотния пазар. Криза която повече прилича на САЩ, Ирландия, Гърция , Дъбаи все държави със сериозни проблеми, във всички тив има комбинация от проблеми, защото само един проблем не обръща каруцата сам. Нашата каруца се обърна без никакъв проблем, напротив имаме валутен борд които е гаранция от последна инстанция за сигурност, предсказуемост, умереност и запасеност и общо подготвеност за кризи в икономиката... тоест гаранция да минем през плитка и кратка криза без сътресенията на фалиралите държави, ама не още не се обърнала истински тенденцията за намаляване на потреблението - спестяваме и дори клуба 200евро/м2 редобно има сбирки тука дори след 40% спад на имотите... Обърна се каруцата ей така като я мернаха само веждите... Отново добре дошъл в клуба!

    Коментиран от #32

  • 31 do Bubblehead

    20 5 Отговор
    Според балончо хората с "черни вежди" (каквото и да значи това) са си втълпили че има криза, започнали са масово да напускат работа, да искат намаление на заплатите и на пук на брокерите на НИ да не купуват нищо. Така са предизвикали измислена криза, която всеки момент ще изчезне, само трябвало да си повярваме че криза няма!!!

    Балончо, от дълбокия космос ли ти идват мея мисли? Аххх поне вкарва и числа (макар и само тази половина, която е в негова полза - цените нагоре)

    ПП. Хубаво е човек да е оптимист, но оптимист не е равно на глупак.

    Коментиран от #42

  • 32 бизнесмен

    11 11 Отговор

    До коментар #30 от "bubblehead":

    Илюзия е свръхпредлагането на имоти в България. Който следи редовно обявите знае, че на пазара нищо ново не се предлага. Цените също не се променят в посока надолу, а дори някои имоти леко поскъпнаха. Строителството на нови жилища е почти спряло и това ще е до като не се раздвижат продажбите на НИ. Нови имоти на пазара ще се появят най-малко 2 години след като се раздвижи пазара. Въпреки демографското намаляване на българското население има много нуждаещи се да закупят жилище.Разбира се чудото да паднат рязко цените не се случи и не можаха всички мераклии да се сдобият със собствен имот. Всеки инвеститор строи за да печели, а не да губи или да прави подаръци. Имотите са скъпи защото парцела струва пари, проектирането, строителните материали и работници, разрешителни, съгласувания,адвокати,енерго, ВиК, Топлофикация, цена на кредита и т.н. + печалба. Че тези които искат цени под 200€/кв.м. те и един гол парцел не могат да купят. Такива цени могат да искат само дълбоко невежи хора. Че то разходите по строителството само са двойно повече от 200€/кв.м. без нищо друго. Е ако някой желае колиба или гълъбарници, тогава ще излезе по-евтино. Някои в тоя форум говорят пълни глупости.

    Коментиран от #34, #36

  • 33 георгиев

    16 8 Отговор
    Клуб 200 евро-много ми харесва,запишете още един член...Щях да се записвам в клуб 1000 и нагоре,ама той фалира и затвори
  • 34 срс

    121 8 Отговор

    До коментар #32 от "бизнесмен":

    "Илюзия е свръхпредлагането на имоти в България. Който следи редовно обявите знае, че на пазара нищо ново не се предлага. "
    Това до някъде е вярно, но причините за него са съвсем други, не и тези които си дал! Няма нови предлагания не защото ги няма, а защото почти всичко се изтегли от пазара за да чака по добри времена.(инвеститори,строители,дори банки си изкупуват ипотеките, а също и тези които продават 2ра употреба панелки.)Съответно разбиха пазара за наеми. И знаеш ли защо стана така. Защото всички те в един глас, всяка седмица през тези 2 години повтаряха : "Ето треснахме се в дъното и следва само ръст до края на света." И всички си повярваха и си казаха : ще чакам 1год и ще продам като комшията/колегата миналата година. И сега всички стоят и чакат(даже псуват банките че спрели да кредитират). Да, ама няма купувачи достатъчно за всички. И причините са фундаментални и сериозни, които никой не иска да прозре или не ги разбира.Само понякога се появява по някой шаран и всички си казват: ето почна се. Едно разберете с тези си действия сами си разбихте пазара и скоро няма да видите това което беше! Айде!
  • 35 инвестор.бг

    20 6 Отговор
    Слабият ипотечен пазар и икономика – основни причини за спада при жилищата у нас
    от Ангел Милев | 31.03.2011 12:34 | препоръчай (3)
    Българският жилищен пазар се нарежда на 8-мо място по ценови спад в света в края на 2010 г., сочат данни от индекс на Knight Frank
    Статия
    Ограниченото ипотечно кредитиране и слабата икономика са сред основните причини за продължаващия спад на жилищните цени в България. Това казаха за Investor.bg от британската компания Knight Frank, която изготвя тримесечен индекс за цените на жилищата на редица пазари по света.

    Ключовите причини за спада в цените на жилищните имоти в България, който продължи и през последното тримесечие на 2010 г., според нас са свързани с остатъчния ефект от финансовата криза, който продължава да се усеща на пазара на недвижими имоти и в частност на този в България, каза Кейт Евърет-Алън, партньор в Knight Frank.

    Като конкретни фактори тя посочи ограниченото ипотечно кредитиране на разположение за потенциалните купувачи, растящата безработица и слабата икономика с годишен ръст от едва 0,2% в БВП за четвъртото тримесечие на миналата година.

    Още по темата
    България трета по спад на жилищните цени в света през 2010


    Наред с това се добавя и негативният ефект от оттеглянето на чуждестранните инвестиции след края на 2008 г. и по-конкретно пониженият брой на британските и руските купувачи, добави тя.

    На базата на данни на НСИ от Knight Frank казват, че цените на жилищата у нас са отчели спад от 5,6% в края на 2010 г. спрямо края на 2009 г. С това страната се нарежда на осмо място по спад в света в последното издание на Индекса за глобалните жилищни цени на компанията.

    България е следвана от Гърция, където жилищата са поевтинели с 6% за 2010 г. Дубай, Хърватска, Украйна, Литва, Ирландия и Кипър всички отчитат по-голямо понижение в цените на жилищните имоти за периода. Пред нас са САЩ със спад от 4,1%.

    Понижението в цените у нас от върха на пазара през третото тримесечие на 2008 г. досега е 33,3%.

    Коментиран от #37

  • 36 АХХХ

    8 18 Отговор

    До коментар #32 от "бизнесмен":

    Бизнесмен, виждам, "най-дълбоко невежите" първи се обаждат в 34. И най-изнервените от чаканто на 200 евро квадрата. Паниката нараства, защото дори и те разбраха, че възможностите им за избор на свястно жилище се топят. Тези, които си бяха изкарали имотите от страх (bubblehead ги нарича диво спекулативно предлагане) спряха да се плашат от караконджули и се отказаха да ги подаряват. На клуба 200 евро им се привиждат едни скрити имоти, дето тях чакат, обаче промоцията свърши още миналата година.
  • 37 АХХХ

    10 20 Отговор

    До коментар #35 от "инвестор.бг":

    Сега, на кое място сме последно – на осмо (според Кейтито), на трето (според „още по темата”) или имаме 0,5% ръст (пак според Knight Frank, от таблицата в съседната статия: „България спада в групата на държавите, които отчитат незначителен ръст. От консултантската компания посочват, че за миналата година цените на жилищните имоти са се повишили колкото в Холандия – 0.5%”)?

    После, „слабата икономика с годишен ръст от едва 0,2% в БВП за четвъртото тримесечие”,
    всъщност е третата най-бързо растяща икономика в ЕС (според Евростат). „БВП достига рекордните 19,96 млрд. лв., като се увеличава с 8,38% през последната четвърт на 2010.” (данни цитирани от всички медии на 15.03.2011). Безработицата не е растяща, а е средна за ЕС; дългът ни е втори най-нисък; дефицитът – пети; работната заплата нарасна с 20% за 2 г.; износ, потребление, инвестиции – растящи; лихви – падащи; ипотечно кредитиране – растящо; банките – фрашкани с депозити и с нараснала печалба през февруари с 29% и т.н.

    Така изглеждат „фундаментите”, които СРС-то спряга упорито, но още не е разбрала що е туй.
    А бръжденето за 200 евро квадрата е от бръмбарите в главите на обърканите мераклии.

    Коментиран от #41

  • 38 do 37

    18 5 Отговор
    Много объркващо, а? На кого да вярвам сега - че сме цъфнали и вързали таз пролет или, че цените ще падат?!?

    Коментиран от #39

  • 39 бизнесмен

    9 14 Отговор

    До коментар #38 от "do 37":

    Ами ти сам реши на кого да вярваш. Кризата в България е отминала. Несигурноста в момента е остатъчния ефект на кризата. АХХХ много ясно и конкретно с цифри е дал състоянието на страната ни в икономическо и финансово изражение. След като е отминала кризата е логично и цените на НИ да тръгнат нагоре. Падане на цени не се наблюдава още от миналата година. Както каза АХХХ промоцията свърши!
  • 40 2011-03-31 16:50:34

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "до Аххх":

    Имаш избор:
    1.
  • 41 срс

    23 7 Отговор

    До коментар #37 от "АХХХ":

    Хахахаха!АХХХ,Сладурче, изнервяш се и започна да нападаш. Споко! Аз повече няма да се занимавам с тебе. Ше ви оставя да промивате главите на хората. Така и няма да разберете никога, че в момента тази стратегия работи срешу вас! Все пак сте сайт за имоти и ви трябват "овце" за стригане. АХХХ, добре си изучил икономиката, само не си разбрал кои коефициенти,новини и изказвания влияят върху НИ, как, защо , с каква тежест и каква давност имат! Пък трябва и между редовете да вдяваш малко!
    На 38 (объркания човек) ще кажа, че отстрани са сложени едни +/-!Там може да видиш за настроенията! А цените в следващите месеци могат в най добрия случай за АХХХ да останат на тези нива(Това гледам тази сутрин дори Тошев го е разбрал), а може и да паднат още!А ръста е само в главите на брокери като АХХХ. Е, АХХХ, май истината боли!
    Айде със здраве! Чао на всички хорица и умната()!
  • 42 bubblehead

    7 20 Отговор

    До коментар #31 от "do Bubblehead":

    "черни вежди" (каквото и да значи това) са си втълпили че има криза, започнали са масово да напускат работа, да искат намаление на заплатите и на пук на брокерите на НИ да не купуват нищо.
    -----------------------------------------------------------

    положението е дори по-лошо от това. Защото не само че веждите не останаха без работа , в крайна сметка ако се е увеличила безработицата от колко е тръгнала в София та сега да е само 3.8% ? Факт, статистически! Не стига че безработицата не се е увеличила ( това е верно и за Варна, Бургас и Пловдив във все пак по-малка степен но верно, защото там безработицата е около 8% , нищо подобно на испанските 20%, Лас вегъските 15% или ирландските 15% или Лос анжелоските 12.4% например) ами заплатите пораснаха само за времетото на кризата с 22%, така в кризата от 2009/2010 са нагоре с цели 22%!? Цифри викаш трябват!? Цифри има ама вежди на цифри не вярват...
  • 43 bubblehead

    9 49 Отговор
    Че то разходите по строителството само са двойно повече от 200€/кв.м. без нищо друго. Е ако някой желае колиба или гълъбарници, тогава ще излезе по-евтино. Някои в тоя форум говорят пълни глупости.

    ------------------------------------------------------------
    Бизнесмен , аз за това брутално иронизирам форуманта мороняда написала с кръв на знамето си "200 евро/м2 или смърт" . Ха-ха-ха! Само два пойнта. България има демографски проблем , но големите градове нямат, те растат, инак защо е тая борба да записването в детските градини. От борбата за записването на детски градини сме само на една крачка от още един извод, че ситуацията е такава защото в големите градове всички работят , майки , бащи баби и дядовци, стринки , етърви, шурей и шуренайки ... защото имат инсентив, имат поощрение от растящите заплати да работят и няма кой да гледа децата... Това са елементарни съждения нека не се излагаме! Стига с тоя хленч вече! 3.8% е безработица в София в момента с тенденция за намаляване!!! И растящи заплати ей така в кризата с по 12% на година!!! Къде е катастрофата!? И втори point социализма ни остави с много сериозен жилищен проблем и все още много хора намират за нормално да живеят под един покрив три поколения...Никoй народ по земята сигурно няма повече вицове от нас за тъщата... ами когато стане срамно да живееш при мама и тати на 30 години и заради това не можеш да се ожениш , защото булките не те вземат на сериозно!? Тогава на къде? Я по-сериозно, разбира се че българския имотен пазар има мегдан за експанзия оставяме на страна идваща експанзията на банковия кредит в пъти да достигнем развития свят...
  • 44 Банкер

    33 8 Отговор
    Може би е редно да споделя една вътрешна информация, имайки предвид заплетената дискусия тук. От осем години работя като кредитен инспектор в голяма банка, нещата при нас са меко кадано изнервящи. Очаквахме още края на 2010 да има раздвижване на пазара за да може да развържем някои лоши ипотеки. Вече отдавна нарушаваме някои законови разпоредби по ЗБКД. Предполагам че повечето банки опериращи у нас няма да могат да задържат още дълго огромния си брой апартаменти, които са скрити в една незавидна графа. Нашата банка ще започне продажби още в началото на лятото, като ще се търсят освен отделни купувачи и фирми, които имат инвестиционен портфейл към придобиване на недвижимости с ниска стойност. Споделям всичко това защото с времето се привързах към нещастната съдба на кредитополучателите, на които предстои отнемане на жилище и по-лошо, дълги години ще плащат нещо което вече не притежават. Нямаше да споделям това ако не бях подал молба за напускане на финансовата институция, взех си петте лева от нея и от България въобще. Затова моля тези които се опитват да говорят според собствения им интерес (брокери, инвеститори, банкови и пр.)да бъдат малко по-коректни, да не забравят че сме хора и ако на тях ситуацията е неизгодна и ги ощетява с пропуснати ползи, за другата част това е въпрос на живот и ....

    Коментиран от #46

  • 45 bubblehead

    7 19 Отговор
    А цените в следващите месеци могат в най добрия случай за АХХХ да останат на тези нива
    ------------------------------------------------------------

    Ами поздравления какво да кажа! Прогрес. Само че познай в тая икономическа среда от 100% тарикати дали има вариант в които цените да останат на място? Ха-ха-ха! Дивото спекулативно предлагане да не стане диво спекулативно ... попълни си сам... ха-ха. Оставяме на страна какво говорят цифрите но и там трябва да е ясно вече че не са на страната на веждите. ха-ха
  • 46 bubblehead

    7 20 Отговор

    До коментар #44 от "Банкер":

    Банкер чиста партенка си. Ако ти си банкер аз съм Бен Хелокоптера... Дори не си струва да дискутирам с теб. От къде идват тия "закусали кредитополучатели" от 3.8% безработни в София или от останалите 96.2% с работа и увеличени заплати c 22% за времето на кризата...
  • 47 за bubblehead

    20 6 Отговор
    г-н Бен Хелокоптера, явно експертното мнение на г-н Банкера не влиза в твойте сметки и продължаваш да си живееш като щрауса Ему с глава в пясъка. Ако си туриш и едни розови очила както си наврян най-ще ти пасне положението. Макарона през който гледаш към България ти е крив, далеко си от реалността и по този начин излагаш истински читавите емигранти в САЩ. Брокерите и у нас и в чуждестранско си приличате, без аналитичен ум, алчни и манипулативни. Хората ви се смеят ама нищо, вие си приказвайте.
  • 48 bubblehead

    6 16 Отговор
    г-н Бен Хелокоптера, явно експертното мнение на г-н Банкера
    -----------------------------------------------------------

    Еспертното мнение на банкера!? Ба-ха-ха! Алоооо, от това която е написал банкера се вижда че не знае на кой свят живее... Експертно мнение!? ... "Катастрофа!" и "Умираме!" от кога минават за експертно мнение , на мен ми докарва повече на селска оплаквачка...
  • 49 bubblehead

    6 28 Отговор
    излагаш истински читавите емигранти в САЩ
    ------------------------------------------------------------

    Не знам как ще прозвучи това но всичкитe емигранти поради самия факт на избора си сме нечитави, иначе казано хора които не са се справили с живота си в България и са емигрирали, защото и сега и прди и винаги в България е имало хора които се справят... Ало, Читави!? По дефиниция не сме читави емигрантите! Защо аз трябва да ви го обяснявам това? Оставяме настрана тук темата че сме отстъпили от каузата на род, родина, патриотизъм, безплатното образование коието сме получили го подаряваме на други държави и посвещаваме живота си на други каузи.... Читави!? Не е ли време българите в България да се еманципирате от тоя див провинциализъм че от него нищо друго не ви се види!? Само вежди и провинциализъм!
  • 50 абе пич,

    17 7 Отговор
    bubblehead, имаш някакъв проблем бе мойто момче, сериозво, извън темата, просто безплатна диагноза. Лекар съм а и съпругата ми е психиатър, имати нещо, няколко твои поста прочетох и го установих. Ти си знаеш дали да посетиш специалист, аз само ти загатвам да се замислиш. Айде със здраве дано го имаш.

    Коментиран от #52

  • 51 Хампръцосран

    16 6 Отговор
    Да сера на цялата световна икономика управлявана от интересите на МАФИЯТА писна ми на к...ура от мошеници, крадци, убийци, тарикати, мутри, министри, президенти, няма дъно алчноста в душите им но това ще ги погуби.
  • 52 bubblehead

    7 13 Отговор

    До коментар #50 от "абе пич,":

    От доктор не очаквам такъв речник и такова фамилиярничене , че чак дистанциона диагноза, но хайде. Освен и докторите да не са минали на чалга и да са станали членове на клуба 200евро/м2. Просто съм брутално честен със себе си със света наоколо и със вас веждите, различен съм абсолютно е сигурно и дори се радвам защото еднакъв (с масата нечистоплътни индивиди тук) означава просто овца от стадото. Ако това е ненормално нека да е така, съгласявам се и продължаваме напред...

    Коментиран от #55

  • 53 Свободен

    8 4 Отговор
    Браво пич, направи преврат в САЩ и ЕС, стани всеобщ диктатор и оправи света! Евала!
  • 54 Да-да или Па-па

    11 4 Отговор
    А какво ще стане с лихвите по депозитите г-н Хампарцумян? Това по-живо интересува народа. Лакомите за кредитите шаранчета са вече на въдицата. И два пъти да им вдигнеш лихвата по кредита едва ли ще се откажат от него..Или ще дойде ефекта йо-йо както при Станишево време-инфлация 12.5%, депозити-2.5-4%, кредит-7-9%. И кой ще плаща разликата...? Данчо и жена...Да..да!!!
  • 55 АХХХ

    9 13 Отговор

    До коментар #52 от "bubblehead":

    Тоя клуб 200 вече пращи от интелектуалци и интелигенция! То са банкери, доктори, съпруги психиатри, инвестиционни консултанти, макро-, микроикономисти ... То са специалисти-нобелисти! И всичко туй все за 200 евро чака! Хептен изтрещя тоя народ.
  • 56 ИНВЕСТИТОР

    7 12 Отговор
    Момче, тухли се продават в тухларните фабрики, бетон на бетоновите възли, арматура в арматурните дворове, а аз продавам готови жилища! Аз си имам и жилища и пари и коли и жени и даже не бях разбрал, че ти си ме прецакал, като не си купил жилище от мен. Това за което ти се бориш аз го имам в излишък. Цени под 800€/кв.м. са пълна глупост. Понеже не четеш внимателно ще ти пействам какво е писал бизнесмен по-надолу: " От цена на тристаен апартамент в Софийски квартал през 1990г. 7 000лв., през 2008г. цената му беше стигнала над 90 000€/180 000лв./. Така, че хубаво е човек да си прави сметката, но не и да се самозаблуждава, защото си е за негова сметка." А сега кажи кой се е прецакал: този който е купил по-рано жилище или този който е изчакал. При каквито и лихви да е бил взет кредит от банка е много по-изгодно. Освен ако не ти харесва да живееш при ваште или на квартира. Това, че ако не продам жилище сега и няма да купя джип на поредната любовница ми се отразява по-скоро добре, защото получавам всичко от жените и без толкова скъпи подаръци. А ти докато чакаш гледай и да не остарееш. И накрая един мъжки съвет. Жените не обичат да се говори за пари, но обичат нещата които се купуват с пари. Ако нямаш жилище то ти не си актуален!
  • 57 velik

    8 4 Отговор
    Чудя се докъде ще стигне наглостта на г-н Хампарцумян и компания и непреодолимата им лакомия.Като сте толкова загрижен за инфлацията, господине,защо не вземете да си намалите огромната заплата,сигурен съм,че дори няма да го усетите. За хилядите обикновенни хорица обаче тези четвърт или половин процент увеличение са последният им залък.Да не мислите,че като вдигнете лихвите по кредитите, хората ще станат по-платежоспособни или ви е малка 300 процентната сумарна печалба сега.Г-н Хампарцумян ,от голия освен гащите друго няма какво да му вземете. Не е ли по-добре печалбите Ви да са по- малки , но да можете да си събирате дължимите пари. Не знам дали някой е успял да Ви научи на обикновенна аритметика, съчувствие, морал, скромност, взаимопомощ, или за Вас и компания тези думи не значат нищо. За какво отиват печалбите Ви г-н банкер,щом не помагат на хората. И щом сте толкова голям банкер какво правите още в България, защо не се реализирате в чужбина. А сега бих искал да попитам уважаемите коментатори тук - вместо да гледате да се заядете един с друг и да пишете глупости, защо не вземем да се организираме всички недоволни от тези "мозъци" и ненаяли се банкери и дружно да ги изритаме от постовете им и от родината.

    Коментиран от #58

  • 58 bubblehead

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "velik":

    господине,защо не вземете да си намалите огромната заплата
    ------------------------------------------------------------

    велик, по-лошо е положението с Левон. Просто италианците трябва да го уволнят и толкоз...
  • 59 usa-ny

    1 1 Отговор
    !!! балоне, идваме си в БГ !!!
    ЗАПОЧНА РАЗПРОДАЖБАТА 200 евро на квадрат:

    за $750,000 ще си купиме 250 апартамента по 100 квадратa = цялата улица


    Продава се СПЕШНО! Имота е в нова кооперация с Акт 16.
    3-СТАЕН
    22 500 EUR (192.3 EUR/кв.м)
    град Пловдив, Център
    Квадратура: 117 m2
    Етаж: -
    Телефон: -
    ТEЦ: -
    Тип строителство: Тухла

    Брокер: Ванина Димитрова
    Личен телефон: 0878380676
    e-mail: [email protected]
    Агенция: МАГИЛЕНА Тел.: 032 653050
    Адрес на агенцията: Пловдив, ул. Братя Пулиеви, 4, ет.1 офис 104
    Тел.: 032 653050; 0898 459697, 0878/380676
  • 60 levski

    5 2 Отговор
    до velik: Аз съм ЗА и с двете ръце да се организираме във Facebook и да изритаме цялата тази "сган" в парламента 20год. свалят кожите от гърба ни, крадат от залага на децата ни, ограбиха мечтите ни, докараха ни до просешка тояга.Всички в парламента са едно цяло с мафията и работят единствено и само в техен интерес, примери хиляди... До кога ще се страхуваме и ще се правим на божи кравички.НА МЕН МИ ПИСНА.... ДАВАЙТЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ... ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ АРАБИТЕ И ДА СЛОЖИМ КРАЙ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ НА ТОЗИ КОШМАР.
  • 61 velik

    1 2 Отговор
    Радвам се Левски,че има будни хора като теб.Не разбирам обаче защо няма и други недоволни, или всички са доволни от случващото се у нас.И докога трябва да се поучаваме от някой друг, било араби, американци, европейци. Не може ли просто да отстояваме своите си интереси и тези, които са добри за народа ни. Докога все ще се сравняваме с някого. Италианци, американци - дали се сравняват с нас.
  • 62 tedi

    1 0 Отговор
    Хампарцумян и сие а Бе вие господа нямате ли деца или сте ялови.Да не работите за обезлюдяване на страната.Жалко такова падение на глупоста и алчноста няма.Халал да ви са парите.Дано тези младежи ви покажат правия път.
  • 63 Пазар

    3 0 Отговор
    Тъкмо бях започнал да "вярвам" в стабилизирането на имотния пазар и хоп - повишават лихвите. И то като антиинфлационна мярка...Не знам да плача или да се смея. Иначе препоръчвам на г-н Хампарцумян да прочете малко теоретична икономика, не физика! Там пише, например, че инфлацията се формира от печалбата, ЛИХВАТА и рентата. Лихвата, както и другите цени пък се формира от търсене и предлагане. Изглежда, че има засилено търсене на кредити. Но пък може и да неъм прав. все пак не съм аз този, който взима 2,5 млн. евро на година.
  • 64 levski

    0 0 Отговор
    И то какво излиза че единствено аз и "velik" искаме нещо да се промени... Иначе големи сме тарикати тва Българите ама като стане сериозно и напечено всеки си дъпра гъза.Нима не виждате че докато живеем според модела всеки за себе си боклуците от парламента и мафията която те създадоха ще ни таковат не 20 а 200 год.
  • 65 Ангел

    2 0 Отговор
    Хайде организирайте протест срещу банките и да ги почваме! Е...ах техната майка алчни боклуци!!!