Отидете към основна версия

24 611 21

Екзекутираха архитекта на новия терминал на летището в Пхенян

  • летище-
  • терминал-
  • архитект-
  • северна корея

Архитектът на новия терминал от летището в Пхенян е бил екзекутиран, защото държавният глава на Северна Корея Ким Чен - ун не е харесал дизайна на новата сграда, съобщи „Дейли Мейл“.

Ман Вон – чун, който беше шеф на Департамента по дизайн към Националната комисия по отбраната в Северна Корея  изчезна през миналата година, като се предполага, че е бил екзекутиран през ноември.

Новината излиза в доклад, според който Ким Чен – ун е отишъл на предварителна инспекция на новостроящия се терминал в Пхенян и останал много недоволен от неговия външен вид. Според корейската държавна информационна агенция той е заявил: „Дефектите се появиха в последната фаза от строежа на Терминал 2, защото дизайнерите не са взели предвид идеите на партията за архитектурна красота. Това трябва да е лицето на страната и вратата към Пхенян.“

Вследствие на това Ман Уон – чун е бил екзекутиран заради корупционни практики и неспособност да следва заповеди.

В крайна сметка новият Терминал 2 на международното летище в Пхенян бе открит през миналата седмица. Очаква се той да започне да функционира от днес.

Първите снимки от него се появиха в медиите след като Ким Чен – ун лично инспектира новия терминал. От публикуваните снимки е видно, че терминалът напомня на малко международно летище.

Има около 10 гишета за чекиране, кафене с изглед към пистата, аптека и Freeshop. Пътниците могат директно да влизат в самолетите, без да ползват автобус, благодарение на трите ръкава.

Това, което Ким Чен – ун е поставил като задача пред архитектите и строителите, е новият терминал да бъде свързан с магистралата, която води към Пхенян.

Строителството на Терминал 2 започна през 2012 г. Първо беше премахната старата постройка, която пътниците гледаха в продължение на 10 години преди да бъде построена новата. Независимо от това, че новият е няколко пъти по-голям от стария, не е ясно кого ще обслужва той, като се има предвид, че в момента от и до Пхенян се извършват предимно чартърни международни полети и такива до някои севернокорейски градове.

По темата работиха:
Росен Стойчев
Милена Богданова

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини