Отидете към основна версия

20 134 4

Една не/атрактивна част от центъра на София

  • imot.bg-
  • лъвов мост-
  • продажба-
  • наем

Центърът на София винаги е бил предпочитан район за придобиване на жилища. Някои купуват с инвестиционна цел, а други – за собствени нужди. Отдаването под наем също е отлична опция за печелене на пари, тъй като на централните столични улици рентата е най-висока. През последната година обаче някои собственици и наематели бягат от една част от центъра, а именно районът около Лъвов мост. Причината е наличието на бежанци, зачестилите инциденти с тях и страхът, който изпитват хората там.

Ситуацията неминуемо се отразява на пазара на недвижими имоти. Продавачите трудно успяват да наемат клиенти за жилищата си, а наемодателите бяха принудени да понижат месечната рента, за да могат да привлекат наематели.

Каква е ситуацията към момента? В района се продават около 140 апартамента, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Гарсониери на практика липсват, а двустайните са със средна офертна цена от около 1000 EUR/кв.м Апартамент от 53 кв.м, разположен в сграда архитектурен паметник построена през 40-те години на миналия век в близост до метростанция „Лъвов мост”, е с цена 52 800 EUR на бул. „Княгиня Мария Луиза”. На същия булевард се намира и един от най-скъпо оферираните жилища с две стаи. Неговата цена е 130 000 EUR. Срещу тази сума, новият собственик предлага имот от 100 кв.м. Състои се от голям хол с тераса, трапезария и оборудван кухненски бокс, просторна спалня с голяма тераса, баня с вана и тоалетна и отделна тоалетна, антре, килер и мокро помещение.

Най-голямо предлагане има при тристайните жилища. Средната им офертна цена е 900 EUR/кв.м, а предложенията са близо 70. Цените започват от 66 000 EUR. Срещу тази сума може да се придобие имот с разгъната застроена площ от 85 кв.м. в сграда построена през 1956 г. Най-скъпият имот се оферира срещу 150 000 EUR. Площта му е 176 кв.м. и е етаж от стара къща.

В пъти по-малък е пазарът на наеми. Предложенията са под 40. Наемите започват от 250 EUR на месец за двустаен обзаведен апартамент от 68 кв.м. до 740 EUR за апартамент с три стаи и разгъната застроена площ от 126 кв.м.

В останалите сегменти от недвижимите имоти също се наблюдава ръст в продажбите, като акцентът е върху офисите и магазините, както и едно заведение, което доскоро е било луксозна и нестандартна галерия. Цената му е 225 000 EUR.

Що се отнася до отдаването под наем, то акцентът е върху офис площите и магазините, сочи справка в imot.bg.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини