15 Август, 2016 10:21 20 096 4

Една не/атрактивна част от центъра на София

  • imot.bg-
  • лъвов мост-
  • продажба-
  • наем

Центърът на София винаги е бил предпочитан район за придобиване на жилища. Някои купуват с инвестиционна цел, а други – за собствени нужди. Отдаването под наем също е отлична опция за печелене на пари, тъй като на централните столични улици рентата е най-висока. През последната година обаче някои собственици и наематели бягат от една част от центъра, а именно районът около Лъвов мост. Причината е наличието на бежанци, зачестилите инциденти с тях и страхът, който изпитват хората там.

Ситуацията неминуемо се отразява на пазара на недвижими имоти. Продавачите трудно успяват да наемат клиенти за жилищата си, а наемодателите бяха принудени да понижат месечната рента, за да могат да привлекат наематели.

Каква е ситуацията към момента? В района се продават около 140 апартамента, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Гарсониери на практика липсват, а двустайните са със средна офертна цена от около 1000 EUR/кв.м Апартамент от 53 кв.м, разположен в сграда архитектурен паметник построена през 40-те години на миналия век в близост до метростанция „Лъвов мост”, е с цена 52 800 EUR на бул. „Княгиня Мария Луиза”. На същия булевард се намира и един от най-скъпо оферираните жилища с две стаи. Неговата цена е 130 000 EUR. Срещу тази сума, новият собственик предлага имот от 100 кв.м. Състои се от голям хол с тераса, трапезария и оборудван кухненски бокс, просторна спалня с голяма тераса, баня с вана и тоалетна и отделна тоалетна, антре, килер и мокро помещение.

Най-голямо предлагане има при тристайните жилища. Средната им офертна цена е 900 EUR/кв.м, а предложенията са близо 70. Цените започват от 66 000 EUR. Срещу тази сума може да се придобие имот с разгъната застроена площ от 85 кв.м. в сграда построена през 1956 г. Най-скъпият имот се оферира срещу 150 000 EUR. Площта му е 176 кв.м. и е етаж от стара къща.

В пъти по-малък е пазарът на наеми. Предложенията са под 40. Наемите започват от 250 EUR на месец за двустаен обзаведен апартамент от 68 кв.м. до 740 EUR за апартамент с три стаи и разгъната застроена площ от 126 кв.м.

В останалите сегменти от недвижимите имоти също се наблюдава ръст в продажбите, като акцентът е върху офисите и магазините, както и едно заведение, което доскоро е било луксозна и нестандартна галерия. Цената му е 225 000 EUR.

Що се отнася до отдаването под наем, то акцентът е върху офис площите и магазините, сочи справка в imot.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    2 0 Отговор
    Районът и преди бежанците беше избягван. Пълно е с араби, цигани, хора от криминалният контингент и всякакви подобни. Лично аз избягвам да минавам от там... вие ми рекламирате колко имоти се продавали. Там пари да ми дават не бих живял.
  • 2 111

    1 1 Отговор
    Жалко за тази част от София. Иначе е много красива. В нормална държава това щеше да бъде най-скъпата част на града, пълна с луксозни ресторанти, кафенета и бутици. От там трябваше да се махне пазара. За около 10 г. районът щеше да се прочисти. Стотици хиляди за ремонта на моста, по който вечер като се стъмни те е страх да минеш. Наркомани, бежанци, проститутки, арабески и всякаква друга паплач, гарнирани със сводници, проститутки и травестити и долнопробни мотели, бардаци. Ама от общината си затварят очите от години.
  • 3 Ха ха

    1 0 Отговор
    Кога пък Лъвов Мост е бил "Много красива" част на София? Щяла да е най-скъпата, друг път. Там си е пропито с мизерия от край време. Женския пазар от зад, мърсотия, беднотия.... безистенчета с мизерни търговци вътре, проститутки, крадци, сводници, казина, дребни джебчии .. ето това е бил винаги Лъвов Мост и района около него. Сега бежанците са просто поредния щрих. Още по времето на бай Тошо, там беше единственото място в София, където имаше разлепени табла със снимки и на тях пишеше "Тези лица са джебчии" - на бившия Магазин София който го помни
  • 4 случаен

    2 0 Отговор
    Районът си е супер. Работата ми е там и съм от 08:30 до 21:00ч. понякога и за 4 год. не съм имал оплаквания; сутрин никакви проблеми, а вечер с тези старовремски фенери е прекрасно.Да. има и криминален контингент, но той не определя цената на имотите. Това.че някой от село, който дава 300лв. за наем и съселяните са му казали да не живее до Лъвов мост, не значи, че имотите не струват от 1000е кв.м. нагоре, да не говорим,че едни от най-луксозните жилища под наем в Центъра са точно там заради новото строителство(което не същестува в Топ Центъра). И, да, ако хората могат да си позволят минимум 800лв. за двустаен апарт., или около 1000лв за тристаен, или 1700е кв.м за покупка., за да живеят в "по-хубавата" част от центъра(от "Екзарх Йосиф" към НДК), разбирам да се критикува. Но предвид факта, че 90% от "разбирачите" са хора, които нямат и 2 лв. в джоба, а намират кусури, просто няма смисъл да се кометира кое е добро и кое лошо.