Отидете към основна версия

7 077 4

Сега е моментът за инвестиции в хотелския сегмент

  • хотел-
  • софия-
  • инвестиции
Снимка: М. Богданова ©

Фактът, че България ще е домакин на председателството на Европейския Съюз през 2018 г. спомага за развитието на редица сектори от икономиката. Един от тях е хотелският бизнес. През 2016 г. той отчита ръст и повишаване на доходността. Причините са две – ръст в броя на пътниците преминали през летище „София” и популяризирането на столицата ни като туристическа дестинация. Очакванията на специалистите е тенденцията на повишаване доходността в сегмента, като най-голям ръст ще има през 2018 г., когато България ще е домакин на председателството на ЕС.

„Пазарът на хотелски услуги в София уверено расте и това се потвърждава и от интереса на големи международни оператори да влязат или да разширят присъствието си тук. Очакваме предстоящото председателство на ЕС през 2018 да подкрепи допълнително ръста на пазара“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Forton.

Най-добри финансови данни имат 5-звездните хотели в центъра на София. Те са и лидери по заетост и приход от стая. Следват ги проектите в широкия център или в периферните райони, но с добри транспортни връзки и лесен достъп до летището и центъра.

Средно проектите в 5-звездната категория са реализирали 3% ръст на средната заетост и 4% по-висок приход от заета стая, сравнено с 2015 г. Заетостта на хотелите 4 звезди е нараснала с 8%, но остава под нивата на най-високия клас хотели. Ръстът на приходите от заета стая за категорията през 2016 г. е 4% в сравнение с година по-рано.

„Отчетеният ръст на пазара е предпоставка за увеличаване на интереса към инвестиции в хотели. Очакваме този интерес да се отрази в нарастване на броя стаи в строеж в следващите 12 до 18 месеца”, прогнозира Лашова.

През 2017 г. не се очаква откриване на нови 4- и 5-звездни проекти, докато с хоризонт 2020 г. предлагането в най-високата категория ще нарасне значително с очакваното откриване на Hyatt, Swissotel и хотелската част на Millenium Center. Трите проекта се очаква да добавят нови 650 стаи към 5-звездната категория, което се равнява на 45% ръст в близките три години. „Това значително надминава досегашните нива на нарастване на легловата база и ще засили конкуренцията в луксозния сегмент на хотелския пазар”, прогнозират анализатори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини