10 Май, 2017 12:33 7 060 4

Сега е моментът за инвестиции в хотелския сегмент

  • хотел-
  • софия-
  • инвестиции
Сега е моментът за инвестиции в хотелския сегмент - 1
Снимка: М. Богданова ©

Фактът, че България ще е домакин на председателството на Европейския Съюз през 2018 г. спомага за развитието на редица сектори от икономиката. Един от тях е хотелският бизнес. През 2016 г. той отчита ръст и повишаване на доходността. Причините са две – ръст в броя на пътниците преминали през летище „София” и популяризирането на столицата ни като туристическа дестинация. Очакванията на специалистите е тенденцията на повишаване доходността в сегмента, като най-голям ръст ще има през 2018 г., когато България ще е домакин на председателството на ЕС.

„Пазарът на хотелски услуги в София уверено расте и това се потвърждава и от интереса на големи международни оператори да влязат или да разширят присъствието си тук. Очакваме предстоящото председателство на ЕС през 2018 да подкрепи допълнително ръста на пазара“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Forton.

Най-добри финансови данни имат 5-звездните хотели в центъра на София. Те са и лидери по заетост и приход от стая. Следват ги проектите в широкия център или в периферните райони, но с добри транспортни връзки и лесен достъп до летището и центъра.

Средно проектите в 5-звездната категория са реализирали 3% ръст на средната заетост и 4% по-висок приход от заета стая, сравнено с 2015 г. Заетостта на хотелите 4 звезди е нараснала с 8%, но остава под нивата на най-високия клас хотели. Ръстът на приходите от заета стая за категорията през 2016 г. е 4% в сравнение с година по-рано.

„Отчетеният ръст на пазара е предпоставка за увеличаване на интереса към инвестиции в хотели. Очакваме този интерес да се отрази в нарастване на броя стаи в строеж в следващите 12 до 18 месеца”, прогнозира Лашова.

През 2017 г. не се очаква откриване на нови 4- и 5-звездни проекти, докато с хоризонт 2020 г. предлагането в най-високата категория ще нарасне значително с очакваното откриване на Hyatt, Swissotel и хотелската част на Millenium Center. Трите проекта се очаква да добавят нови 650 стаи към 5-звездната категория, което се равнява на 45% ръст в близките три години. „Това значително надминава досегашните нива на нарастване на легловата база и ще засили конкуренцията в луксозния сегмент на хотелския пазар”, прогнозират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    23 4 Отговор
    Абе много развит тоя хотелски бизнес. Голям туризъм - голямо нещо. То за това сигурно цялото черноморие е при съдия изпълнителите на тезгяха. И апартаментите са на далавера. Когато собственикът дължи малко пари на банката и ЧСИ-то може да си позволи да свали цената, излизат реалните цени на курортните имоти при нас. Апартаменти 70-80 квадрата завършени до ключ се шитнаха за по 20-22 хиляди лева. Това е след няколко месеца и години провеждани търгове без нито един кандидат на по-високи цени.
    Хеле пък да си вземеш хотел в София и да се надяваш, че ще направиш пачка докат трае председателството. Ми сетне? Сетне при ЧСИ-тата, дет е сбран целия законен бизнес в България.
  • 2 живот на заем

    15 2 Отговор
    Като купиш нещо за 5 лева и платиш още 1 лев лихва.И след време цената му пак стане 3 лева.КРАЖБА ЛИ Е, ИЛИ СИ Е ЧИСТА ГЛУПОСТ
  • 3 САДСА

    15 3 Отговор
    Според мен сега е момента да продаваме квото имаме и да си бием камшика далеч от цяла европа....
  • 4 mediator37

    10 0 Отговор
    №1 което пише е вярно от личен опит знам. На Слънчев бряг през 2016г. септември, 74 кв. м. в затворен комплекс, обзаведен , двустаен плюс отделна кухня и два балкона се продаде за 23500 евро реална цена и то на свободен пазар.