Отидете към основна версия

4 427 5

Най-голямата библиотека в света (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • библиотека-
  • дизайн-
  • китай

Едва ли може да си представите над 1 милион книги събрани на едно място. В свят, в който всичко се дигитализира едва ли не със скоростта на светлината, строителството на библиотека едва ли е най-удачната инвестиция. На това мнение, обаче не са китайците, които буквално създадоха поредното „съвременно чудо” на света. То се намира в региона Бинхай в северната част на страната.

Огромната бяла сграда, изградена във футуристичен стил, наподобява кадри от филм за далечното бъдеще. Това, което е вътре, впечатлява още повече. Всеки, влязъл в нея, ще се почувства като герой от холивудски филм за фантастика. Сградата е запълнена с книги буквално от пода до тавана, но вместо дългите рафтове, книгите са разположени на вълнообразни етажерки, така че първото, което си мисли посетителят е, че е попаднал в безкраен книжен водовъртеж.

Площта на „книжния океан” е 33.7 хиляди квадратни метра, а броят на книгите е 1.2 милиона. Мащабите действително са впечатляващи.

Визията на сградата е дело на холандското архитектурно бюро MVRDV и е построена за рекордно кратко време. Сградата е мост между градската част и парка, което прави потокът от хора в библиотеката непрекъснат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини