Отидете към основна версия

12 051 13

Жилища, в които са живели пушачи, са токсични

  • жилища-
  • пучаши-
  • токсини-
  • отрова
Снимка: Shutterstock

Жилищата, в които са живели пушачи, са токсични. Това показват резултатите от проучване извършено от педиатри в Бостън. Най-застрашени са подрастващите, предупреждават специалисти. Дефакто се образува трета ръка дим, който се наслагва по стените, пердетата и килимите.

„Тези токсчини вещества се десорбират и натрупват. Това е летлива течност, която трудно се чисти. Точно това е водещото в изследването на педиатрите от Бостън. Искам да призова родителите да бъдат милостиви към децата си, защото те са най-застрашени. Пушачите казват, че пушат под абсорбатора. Същото изследване от Бостън доказва, че вентилационните системи не пречистват въздуха и токсичните вещества се задържат. Не трябва да се пуши вкъщи. Изследването показва, че мишки, подложени на трета ръка дим за един месец, получават изменения в черния дроб. От пушеното в затворени пространства най-застрашени са децата", казва София Ангелова, цитирана от Нова Телевизия.

Установено е, че в рамките на една година в жилището се наслояват 100 грама смола. Заедно с другите отлагания всички те излъчват отрови. Причината, помещенията, в които се е пушело, да са особено вредни за децата, е че те поглъщат два пъти повече прах от възрастните. Така дефакто децата поглъщат 20 пъти повече токсини в сравнение с възрастните, които живеят в апартамента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини