Отидете към основна версия

14 605 22

Поскъпването на жилища е по-плавно

  • жилища-
  • цени-
  • софия-
  • продажба
Снимка: М. Богданова ©

Безспорно за последните 10 години 2017-а беше най-добрата година за пазара на недвижими имоти. Какво обаче се случва от началото на 2018-а? Годината започва по-умерено и по-зряло за жилищния пазар в София. Във всички сегменти се отчита ръст, но той е по-плавен. Купувачите по-добре обмислят инвестициите си и определено не купуват на всяка цена. Средно квадратният метър жилищна площ остава под 1100 EUR/кв.м. Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м. към средната заплата в столицата) е на ниво 1.45 в края на 2017 г. и е на добри нива, отчитат анализатори. Забелязва се леко подобрение спрямо есента на 2017 г., когато показателят е бил 1.48. Заедно с нарастването на цените на имотите, растат и доходите (с 10.4% за 2017 г. по данни на НСИ) и съотношението се запазва относително стабилно и далеч от стойностите от предходния бум, когато достигаше близо 3.5.

Новото строителство продължава да играе ключова роля на пазара, като над 60% от продажбите са именно с такъв тип имоти. Издадените нови разрешителни за строеж в София са 201 броя за IV-тото тримесечие на 2017 г., сочат данните на Националния статистически институт. Миналата година завърши с 827 издадени разрешителни за нови жилищни сгради в столицата при 695 за 2016 г., което е ръст от 19%.

Що се отнася до предпочитаните столични квартали за придобиване на жилище, то най-много закупени апартаменти от началото на 2018 г. има в Студентски град, където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали. Останалите най-популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Витоша и Младост 4.

„Още в първите месеци на годината се усеща уравновесяването на жилищния пазар в София в резултат на нарасналото предлагане, което доведе до забавяне на нарастването на цените в София до очакваните за 2018 г. 10%. Пазарът в столицата продължава да се радва на силна активност и през тази година той отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари”, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

След рекордния ръст от 38%, който отбеляза банковото финансиране за покупка на недвижими имоти през 2017 г., кредитната експанзия на банките продължава и през тази година с нарастване в първите месеци от около 15% на годишна база, а лихвите по кредитите се запазват на ниски нива – от 3.7 до 4%.

Местното търсене продължава да бъде основен двигател на жилищния пазар в София, като напоследък се забелязват и сигнали за по-активно навлизане и на чуждестранни инвеститори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини