Last news in Fakti

26 Април, 2018 15:21 14 592 22

Поскъпването на жилища е по-плавно

  • жилища-
  • цени-
  • софия-
  • продажба
Поскъпването на жилища е по-плавно - 1
Снимка: М. Богданова ©

Безспорно за последните 10 години 2017-а беше най-добрата година за пазара на недвижими имоти. Какво обаче се случва от началото на 2018-а? Годината започва по-умерено и по-зряло за жилищния пазар в София. Във всички сегменти се отчита ръст, но той е по-плавен. Купувачите по-добре обмислят инвестициите си и определено не купуват на всяка цена. Средно квадратният метър жилищна площ остава под 1100 EUR/кв.м. Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м. към средната заплата в столицата) е на ниво 1.45 в края на 2017 г. и е на добри нива, отчитат анализатори. Забелязва се леко подобрение спрямо есента на 2017 г., когато показателят е бил 1.48. Заедно с нарастването на цените на имотите, растат и доходите (с 10.4% за 2017 г. по данни на НСИ) и съотношението се запазва относително стабилно и далеч от стойностите от предходния бум, когато достигаше близо 3.5.

Новото строителство продължава да играе ключова роля на пазара, като над 60% от продажбите са именно с такъв тип имоти. Издадените нови разрешителни за строеж в София са 201 броя за IV-тото тримесечие на 2017 г., сочат данните на Националния статистически институт. Миналата година завърши с 827 издадени разрешителни за нови жилищни сгради в столицата при 695 за 2016 г., което е ръст от 19%.

Що се отнася до предпочитаните столични квартали за придобиване на жилище, то най-много закупени апартаменти от началото на 2018 г. има в Студентски град, където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали. Останалите най-популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Витоша и Младост 4.

„Още в първите месеци на годината се усеща уравновесяването на жилищния пазар в София в резултат на нарасналото предлагане, което доведе до забавяне на нарастването на цените в София до очакваните за 2018 г. 10%. Пазарът в столицата продължава да се радва на силна активност и през тази година той отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари”, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

След рекордния ръст от 38%, който отбеляза банковото финансиране за покупка на недвижими имоти през 2017 г., кредитната експанзия на банките продължава и през тази година с нарастване в първите месеци от около 15% на годишна база, а лихвите по кредитите се запазват на ниски нива – от 3.7 до 4%.

Местното търсене продължава да бъде основен двигател на жилищния пазар в София, като напоследък се забелязват и сигнали за по-активно навлизане и на чуждестранни инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    18 30 Отговор
    Хайде сега високо интелигентните, познаващи от дълбочина принципите на функциониране на пазара, да започнат да декламират в един глас как ''алчните брокери, строители и банки надуха пак имотния балон, който скоро ще каже пук''

    Коментиран от #3, #13

  • 2 асфрв5

    42 5 Отговор
    АЛЧНИ БАНКИ И СТРОИТЕЛИ,ГЛУПАВ НАРОД
  • 3 гост

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    че надуто си е, всеки иска да вземе повече валута за имота си, било то инвеститор или частен собственик.
    Отделно банките дават лесно кредитите, от там и всеки който иска може да си вземе нещо (после как ще връща ще го оставим за индивидуалната оценка).

    Номера е че тези дето имат възможност купуват втори и трети и Н-ти имот за да си инвестират парите някъде, какво ще стане след още година когато в експлоатация влезнат още 400-500 жилищни блока с по 10-30 апартамента... а още след година?
    В нашият квартал строените в края на 90-те са почти пълни кооперации, тук таме някой апартамент изгасен
    тези завършени в последните 5-10 години са ми максимум на 1/2 запълнени. Или все търсят наематели или някой го е купил за инвестиция и чака да го продаде или и аз не знам. но там хора не живеят, стоят си апартаментите на замазка от инвеститора още....

    Коментиран от #10, #16

  • 4 Коко

    7 0 Отговор
    За София статистиката потвърждава изнесеното в статиятя - броят на годишно закупуваните имоти в столицата е почти равен на предлаганите в момента на пазара. Най-голямо е предлагането в центъра, след него в Манастирски ливади, Витоша, Овча купел и Студентски град - в тези пет квартала се предлагат 1/3 от всички продавани имоти в София. Средното време за продажба на един имот нараства на 4 1/2 месеца. Критериите за избора на имот са добре описани в ho-re.biz, който може да се ползва като пътеводител на купувача в столицата.
  • 5 Анонимен 1

    34 3 Отговор
    Пазара на жилища в София си е балон ,разбира се отвсякъде.
    Европейската комисия предупреди че се надува балон при цените ,финансови компании предупредиха че жилищата са надценени с над 20%,30% ,дори управителя на Българската Народна Банка Димитър Радев предупреди всички банки да не се увличат по цените на жилищата и да внимават какви кредити отпускат защото това не са реалните цени.
    Балона се наду основно от лихвената политика на банките и техните нулеви ставки по паричната маса на хората ,имотните агенции като тази в статията непрекъснато манипулираха общественото мнение за поскъпване на жилищата и алчните собственици и спекулантите вдигаха цените без основание ,строителните компании бяха жадни за лесни печалби защото дълги години имаше затишие и не се строеше.В момента цените са надути до безбожни нива и са нереални ,спекулативни .
    Лихвите се очаква да започнат да се вдигат ,не купувайте в никакъв случай на зелено каквото и да ви обещават и помнете 2008 ма година какво стана .
    Цените никога няма да растат до безкрай,има ръстове ,знаем после какво се случва когато цените на жилищата се надуват без реална основа.
    Приказките за ръста на доходите също не са коректни защото никой не коментира какви РАЗХОДИ има срещу повишаването на доходите.
    Доходите никога не порастват сами,а заедно със разходите ,така че правете си сметката на какви цени купувате жилищата и при какви лихви ,защото в перспектива живота ще поскъпва с по високи темпове отколкото дохоодит
  • 6 пича

    39 2 Отговор
    А да ви кажа набутване си е отвсякъде - долни инвеститори и долни брокери свалящи звезди от небето и обещаващи само и само пари да вземат - купех в Хаджи Димитър - до мост Чавдар - брокера си взе неговото - с обещания ,че лично познава инвеститора, колко точен и стриктен бил - и така на зелено - и чакаме акт 15 вече 6 месеца след срока по договор за издаване на сградата и акт 16 тъпа работа - пък оня тарикат си взе и той парите е само казва готови сме готови сме -тия дни гледам направил е фирмата от ЕООД В ООД - каквото и да значи - иди го съди и чакай - МОЙ СЪВЕТ - НЕ КУПУВАЙТЕ НА ЗЕЛЕНО КАКВИТО И ОБЕЩАНИЯ ДА ДАВАТ - ЗА ДА НЕГО ДУХАТЕ КАТО МЕН

    Коментиран от #9, #22

  • 7 Gost

    27 1 Отговор
    Погледнете цените на Банско и Слънчака пък след това вярвайте на приказките на Полина Стойкова. Явно продажбите затъват.
  • 8 7777777

    25 2 Отговор
    Последните издихания на Балоня!!!
  • 9 Амтон 1

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "пича":

    Спокойно не пич !
    По-добре прави всичко със специалист адвокат в тази област !
    Той предварително щеше да ти обясни рисковете !
    Стига сте се водили от форуми !!
    Пазара св сегментира ! На едни имоти цената ще пада на други ще се вдига . Няма да е като до 2008 все нагоре . Хората имат критерии вече .
    Също така обаче имат и нужди . Така че живота няма да спре .
  • 10 Ненчо

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ти може да гледаш, че тези апартаменти си седят, но ако провериш по документи вече са "продадени" още преди години. Във времената на имотен балон мутрите масово стават "строителни предприемачи". По кое друго време би могло да се изперат толкова за отрицателно време? Дали сега във времената на Тиквата няма големи шашми за милиони?
  • 11 гледа резила

    18 1 Отговор
    Два вида са малоумниците.Едните дето имаха някои лев го дадоха за криптовалута другите дето нямат лев се набутаха заем за напомпана цена. До няколко години ще стоят тия паметници празни 50% от тях без актове.
  • 12 Ганю

    17 4 Отговор
    Как ги мислите тези цени бе драги продавачи? От един спекулант / брокер, който нищо друго неможе да работи, какво очаквате? Аз няма да дам парите си на индивиди, които нямат идея как и с колко труд съм ги изработил!
  • 13 kom

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Мани ги тез ....я им обясни как функционира пазара и цените могат само да се повишават. Пак изскочиха "псевдо инвесто-строители" и балами кандидат купувачи подкокоросвани от банките......стара песен на нов глас.
  • 14 панов

    11 0 Отговор
    статията визира софия.по страната,цените падат.тристайни в гълъбово по 3-4000 лева,гледам видин,тристаен 88 кв м тухла,център градска градина,изглед на дунав за 40 000 лв.с пазарлък ще иде и на 35 000 лева.
  • 15 начо

    3 15 Отговор
    какъв видин какво гълъбово,всичко иска в софия и иска евтино.все едно всички в англия и франия да искат лондон и париж да е евтино и да купуват там.за сравнение,лондон,предградия,8000 паунда за квадрат.софия,средно 1100 евро с преизчисление за метод квадратура и степен на завършеност-софия 1600 евро за кв м.разлика лондон софия-5 пъти.среден доход в лондон 2600 паунда,софия 600 евро ,разлика 5 пъти.същите пропории са париж,берлин,букурещ.цените в софия са напълно нормални
  • 16 123

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Никой не иска валута за имота си. Сделките се осъществяват в ЛЕВА. Цената се обявява е ЕВРО за да изглежда по малко. Това е психологически трик. Както и квадратен метър се обявява 1100 ЕВРО, но реално не е пълен кв., а е част от кв/м. примерно 0.65кв/м. което се равнява на 1700 ЕВРО кв/м*2 е 3400 ЛЕВА. Заплата 800лв. кв/м 3400 лв.

    Коментиран от #20

  • 17 кико

    11 0 Отговор
    и като сички сакат в софия,що пищят че е скъпо.естествено,че ще е скъпо.купувайте по провинцията и в софия ще стане евтино

    Коментиран от #18

  • 18 начо

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "кико":

    каква провинция,там до 15-20 години ще има само орки

    Коментиран от #19

  • 19 петър

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "начо":

    още от сега е така.в златарица индийците се самонастаняват и никой не може да ги прогони
  • 20 глас от народа

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    А иначе пишат Как м2 бил 1.48 заплати цитирам "здравословно равнище спрямо 2007"... А то било 800 лв към 2200 лв....3 заплати

    2007 година се повтаря!
  • 21 Балкан

    6 0 Отговор
    ПАНЕЛКА в наи забутания кравтал е над 800 евро. Статии като тази ни облъчват,че това е нормална цена хахахах.
    А има и такива дето вярват АААА ХХАХАХАХАХ
    А има и такива дето си продадоха живота на банката.
  • 22 abdaal

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "пича":

    Абдал си ти пич, абдал си.