Отидете към основна версия

4 293 9

Най-успешната година за пазара на имоти

  • жилища-
  • софия-
  • цени-
  • прогноза
Снимка: М. Богданова ©

За последните 10 години 2017-а се оказа най-успешната за пазара на недвижими имоти както при продажбите, цените, новото строителство, така и за броя на новоотпуснатите жилищни кредити, благодарение на исторически ниските лихви. „В края на 2017 г. предлагането на имоти в София беше по-ограничено в резултат на изтегляне на оферти от пазара от страна на продавачите и изчерпване на наличности в сградите ново строителство, особено на двустайните апартаменти, Този процес беше съпътстван от възобновяване на нарастването на цените в София след балансирането на пазара в края на лятото и началото на есента. От началото на новата година пазарът се върна към нормален ритъм и към момента предлагането е добро. На пазара излязоха много интересни оферти и това активизира купувачите”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Интересно е да се отбележи, че макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1000 EUR/кв.м., клиентите като че ли не бързат да купуват. „Има моменти, в които те се оттеглят в изчакване на по-добри оферти, които да пасват по-точно на техните изисквания и възможности. Една немалка част от купувачите търсят от доста дълго време, понякога повече от година. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена”, допълва Стойкова.

Също така вече се наблюдава отдръпване от надценени имоти и райони и пренасочване към други. Същевременно, предлагането нараства и все повече сгради ново строителство и имоти от вторичния пазар се борят за вниманието на купувачите. „Продавачите трябва да бъдат много внимателни в ценообразуването, за да може имотите им да бъдат продаваеми”, казва тя.

Най-предпочитаните софийски квартали за покупка на жилища през последните три месеца на 2017-а са Кръстова вада, Студентски град и Витоша. Там се регистрира почти една и съща интензивност на продажбите. Младост 4 беше изключително търсен, но поради ограничено предлагане, особено на двустайни жилища, сделките там бяха отложени в изчакване на по-добро предлагане.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра на София и Лозенец, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1510 EUR/кв.м. в центъра и 1407 EUR/кв.м. в Лозенец. И в двата квартала предпочитани са луксозни апартаменти с поне 2 спални, уточняват от Bulgarian Properties.

Що се отнася до развитието на пазара през 2018 г., очакванията са тя да е много по-добра от изминалата. „Темпът на нарастване на цените ще се успокои до около 10%, но като цяло активността ще се запази и през тази година имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари. Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, но очакванията ни са то да бъде примесено с леко нарастване на чуждестранното търсене на имоти за инвестиция в София”, коментират от агенцията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини