Отидете към основна версия

7 286 9

ТОП 5 на най-мащабните съвременни строежи

  • строителство-
  • проекти-
  • архитектура

Съвременната архитектура все по-често ни удивлява с мащабните и екстравагантни си проекти. Грандиозни по своя архитектурен замисъл, височина и площ сградите могат спокойно да бъдат определени като днешните „Чудеса на света”. Ето и ТОП 5 на най-грандиозните проекти, които се реализират към момента:

1. Azerbaijan Tower

Свръхвисокият небостъргач е част от мащабния проект Khazar Islands, който ще бъде разположен на 25 км от Баку на брега на Каспийско море. Сградата ще претендира за титлата „Най-висока сграда на планетата”. Ще се състои от 189 етажа, а височината й ще е 1050 метра. Строителството й започна през 2015 г. и трябва да бъде пусната в експлоатация през 2019-а.

2. Deira Waterfront Development Project

Това е един от най-новите супер проекти в Дубай. Комплексът ще се разпростира на площ от 4 кв.км. Включва 4 огромни хотела, търговски сгради, както и жилищен комплекс. Ще има голям паркинг за автомобили, както и яхтено пристанище.

3. Solar City Tower

Голяма слънчева електростанция с височина 105 метра. Отличителна черта на проекта ще е изграждането на изкуствен водопад, който при наличието на специална кула ще може да „прехвърля” морска вода. Той трябва да се намира в Рио де Жайнеро. Цената на проекта не е известна.

4. Beijing Daxing International Airport

Международното летище на Пекин трябва да стане най-голямото в света. Плановете са то да обслужва минимум 130 милиона пътници на година. То ще се разпростира на площ от 55 кв.км. Комплексът е толкова голям, че ще бъде пускан в действие на етапи. Краят на строителството му е планирано за септември 2019 г.

5. Bionic Tower

Небостъргачът ще се намира в Китай. Височината му ще бъде 1228 метра. Проектът предвижда в сградата да живеят до 100 000 души. Тя ще се състои от ... 300 етажа. Сумарната площ на комплекса ще е 2 млн. кв.м. Цената на проекта е 18 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини