Отидете към основна версия

1 286 5

Няма основание за спиране концесията на летище „София”

  • концесия-
  • летище-
  • софия

Прокуратура

Снимка: М. Богданова ©

ВАП приема, че не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност процедурата по отдаване на концесия на летище „София”. Сигналът беше подаден от БСП.

Първият мотив на обвинението е, че съгласно разпоредба от Закона за концесиите (чл. 156, ал.5) не подлежат на обжалване решенията по този закон, приети от Министерския съвет. Вторият мотив - решенията на транспортния министър се оспорват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в 10-дневен срок. Срокът за обжалване на първото решение на транспортния министър е изтекъл на 15 юли 2018 г., а срокът за обжалване на второто - на 16 октомври.

В същото време изисканите от транспортното министерство административни преписки са постъпили от Министерството във Върховна административна прокуратура на 19 октомври 2018 г., тоест след изтичане на законния десетдневен срок.

Сигналът на БСП към прокуратурата беше подаден на 10 октомври.

Това е вторият опит на държавата да отдаде на концесия софийското летище. Процедурата беше подновена след формирането на третия кабинет „Борисов”. С изключение на енергийните, летище „София” е едно от най-големите държавни активи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини