15 Януари, 2019 18:50 1 807 10

Няма основание за спиране процедурата за концесия на летище "София"

  • концесия-
  • летище-
  • софия-
  • желязков

При необходимост държавата ще помогне за отчуждаване на терени

Няма основание за спиране процедурата за концесия на летище "София" - 1

Поисканото от БСП спиране на процедурата за концесиониране на летище „София” не е предвидено в Закона за концесиите и няма правно основание. „Концедент по процедурата е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а не държавата”, каза министърът на транспорта Росен Желязков на специален брифинг във връзка с искане на народни представители от БСП концесионната процедура да бъде спряна. Единственото, което е предвидено, в периода от откриването на процедурата до определянето на концесионера е или прекратяването й, или нейното удължаване.

Министър Желязков добави, че до момента процедурата е удължавана 3 пъти, като законовите основанията за това са две – отстраняване на несъответствия в документацията или необходимост от допълнителни разяснения. Към настоящия момент е предвидено да се приемат заявления от кандидатите до 5 февруари 2019 г.

„Това, за което колегите от БСП настояват, Европейската комисия да провери концесионния договор за наличие на държавна помощ, е заложено в документацията, но на по-късен етап когато има определен концесионер, който печели процедурата и преди влизане на договора в сила. Това се прави с цел комисията да се запознае с конкретните условия на офертите и избора на концесионер, така че ЕК да има основание да се произнесе по конкретни параметри, които са предложени по сделката, а не параметри по проект“, каза още министър Желязков. По думите му, чак след като излезе нотификацията на ЕК, тогава може да бъде подписан договор с избрания концесионер.

Относно твърдението за забраната за развитие на друго летище в радиус от 100 км от летище „София”, министърът обясни, че в процедурата е заложен ангажимент на държавата да не изгражда или предоставя на концесия друго държавно летище. Това не означава, че е заложено ограничение за изграждането на летища с частни инвестиции. В момента ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда проект на инвестиционен план за изграждане на частно летище в рамките на София и ако генералният план отговаря на изискванията на закона, тази инициатива ще бъде одобрена и ще стартира изграждането.

По отношение на темата за отчуждаването на терени извън концесионната площ на летището, министър Росен Желязков обясни, че ако в периода на експлоатация се установи по голяма нужда от нови територии за летището, предвид изграждането на нови писти и съоръжения, е предвидено държавата да съдейства за отчуждаването на терени и приобщаването им към концесионната площ, но без да заплаща за тях. Той беше категоричен, че държавата няма да изгражда пътища, както се твърди, а ще съдейства при необходимост административно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Внимание

    18 0 Отговор
    Докато ГРОБ падне от власт,всичко на територията ще е изтърбушено или разпродадено.
  • 2 1235

    12 0 Отговор
    Тоя неработеше ли в някаква печатница в Костинброд

    Коментиран от #6

  • 3 Пенчо Питанката

    4 1 Отговор
    А защо столицата ни няма второ летище - това в Божурище? То е много по-подходящо за посрещане и изпращане на самолетите "от" и "на" запад.

    Коментиран от #5

  • 4 ГЕРБ И ТИМ НА ПАЗАР

    2 6 Отговор
    Да им е честито, на ТИМ, летище София, те имали, натрупани задължения към аеропорта ,та да ги оправят.
    Ако фирма ,която вземи, концесията,и има самолети с, които оперира,
    то се задейства, закона за конкуренцията, за господстващо положение на пазара?

    Коментиран от #7

  • 5 АЛБЕНА ИНВЕСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пенчо Питанката":

    Божурище, е собственост, на една друга министърка, Шулева се казва.
    Стигам до извода, че не само митничарите ,плуват с отворени ръце напред!
  • 6 бббббб

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "1235":

    Точно там е! В нея ГРОБ печата бюлетини.
  • 7 Сашо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ И ТИМ НА ПАЗАР":

    Хаха те още не са ясни всички кадидати за летището, ти вече видя и кой ще е победител. Струва ми се, че си съчиняваш при това доста неумело. А доколкото знам спорни задължения към летището има от всички авиокомпании и това е свързано с неправомерно налагани от него такси, срещу които всички авиокомпании водят дела.
  • 8 Гост

    2 1 Отговор
    Еееех тези комисиончета и рушветчета. И кааак само изведнъж станаха най-компетентните вчерашните калинки.
  • 9 Вървете си!!!

    2 0 Отговор
    Защо? Защо го правите? Защо искате и продължавате да съсипвате и да унищожавате България? Вие сте най големите престъпници на България. Дадохте я, продадохте я, съсипахте я с лека ръка. Вместо всичко да бъде наше, вместо ние българите да живеем добре и щастливи в нашата прекрасна страна България. Но вие всеки ден ни съсипвате и унищожавате, като народ, като нация. Оставете Летище София намира и цяла България също. Време е да си вървите!!!
  • 10 Обръчи от Министри

    0 0 Отговор
    А, има ли основание, ти да си министър , като си със завързани ръце,
    блокирано мнение, с две думи, един пасивен наблюдател , на едни активни кражби на пари!