Отидете към основна версия

3 808 12

Цената на стадиона във Варна достигна 70 млн. лв.

  • стадион-
  • варна-
  • строеж-
  • цена-
  • инвестиция

До момента са изхарчени 50 млн. лв.

Наличието на подпочвени води е причина да се забави изграждането на стадион Варна. Близо 70% от съоръжението е готово, текат преговори с инвеститори, които да осигурят нужните за завършването на стадиона 20 млн. лв.

„Виждаме, че строителството на стадион Варна продължава. Казах го и предния път, че темповете не са очакваните от нас, но в крайна сметка всичко опира до финансиране. Когато има пари и дейностите ще вървят. Що се отнася до завършването на стадиона и осигуряването на необходимите средства за окончателното му завършване, мисля че момента с продажбата на имоти от апортираните общински терени в смесеното дружество сме приключили”, каза общинският съветник Димитър Карбов, представляващ Общинския съвет в дружеството Спортен комплекс "Варна", цитиран от Varna24.bg. Първото, което е продадено на Кауфланд -16 декара, и останалите, които бяха продадени на фирмата изпълнител на строителните дейности, бяха спешни и необходими за доизграждането на подземната част от съоръжението. За нея твърдя, и подкрепям с документи, че 2/3 от строителните дейности са изпълнени към този момент.

Остава по-лесната част, която касае трибуните и игрището, и за която са необходими още около 20 млн. лв. Съвета на директорите на спортния комплекс води сериозни разговори с потенциални партньори инвеститори за да бъдат осигурени средства в най-близък срок и строителството на стадиона да приключи.

До момента около 50 млн.лв. са вложени в същинската част. Още около 20 млн.лв. са необходими за завършването. Бъдещият спортен комплекс ще има капацитет 22 600 души. Общата разгъната площ на цялото съоръжение е 51 550 кв.м. От тях 23 130 кв.м са предвидени за паркинг със 716 места.

Обектът ще има четири нива. Първото е за футболно игрище, подземен паркинг, съблекални за играчите и треньорите им. Предвидени са още зала за пресконференции, конферентна зала, VIP вход, офиси, складове. Президентската ложа, бизнес ложи, офиси, конферентни зали, зала за спортна гимнастика, фитнес и съблекални ще бъдат разположени на второ ниво. Ниво три е за заведения за бързо хранене, ресторанти, бизнес клуб и бар. Фитнес център с разгъната площ 817.6 кв.м ще има на четвъртото ниво. Седалките за публиката ще заемат 5086 кв.м. Инсталациите ще са на площ 7112 кв.м.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини