Last news in Fakti

8 Ноември, 2018 17:56 3 730 12

Цената на стадиона във Варна достигна 70 млн. лв.

  • стадион-
  • варна-
  • строеж-
  • цена-
  • инвестиция

До момента са изхарчени 50 млн. лв.

Наличието на подпочвени води е причина да се забави изграждането на стадион Варна. Близо 70% от съоръжението е готово, текат преговори с инвеститори, които да осигурят нужните за завършването на стадиона 20 млн. лв.

„Виждаме, че строителството на стадион Варна продължава. Казах го и предния път, че темповете не са очакваните от нас, но в крайна сметка всичко опира до финансиране. Когато има пари и дейностите ще вървят. Що се отнася до завършването на стадиона и осигуряването на необходимите средства за окончателното му завършване, мисля че момента с продажбата на имоти от апортираните общински терени в смесеното дружество сме приключили”, каза общинският съветник Димитър Карбов, представляващ Общинския съвет в дружеството Спортен комплекс "Варна", цитиран от Varna24.bg. Първото, което е продадено на Кауфланд -16 декара, и останалите, които бяха продадени на фирмата изпълнител на строителните дейности, бяха спешни и необходими за доизграждането на подземната част от съоръжението. За нея твърдя, и подкрепям с документи, че 2/3 от строителните дейности са изпълнени към този момент.

Остава по-лесната част, която касае трибуните и игрището, и за която са необходими още около 20 млн. лв. Съвета на директорите на спортния комплекс води сериозни разговори с потенциални партньори инвеститори за да бъдат осигурени средства в най-близък срок и строителството на стадиона да приключи.

До момента около 50 млн.лв. са вложени в същинската част. Още около 20 млн.лв. са необходими за завършването. Бъдещият спортен комплекс ще има капацитет 22 600 души. Общата разгъната площ на цялото съоръжение е 51 550 кв.м. От тях 23 130 кв.м са предвидени за паркинг със 716 места.

Обектът ще има четири нива. Първото е за футболно игрище, подземен паркинг, съблекални за играчите и треньорите им. Предвидени са още зала за пресконференции, конферентна зала, VIP вход, офиси, складове. Президентската ложа, бизнес ложи, офиси, конферентни зали, зала за спортна гимнастика, фитнес и съблекални ще бъдат разположени на второ ниво. Ниво три е за заведения за бързо хранене, ресторанти, бизнес клуб и бар. Фитнес център с разгъната площ 817.6 кв.м ще има на четвъртото ниво. Седалките за публиката ще заемат 5086 кв.м. Инсталациите ще са на площ 7112 кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 When and Why

    18 4 Отговор
    Публикуваната снимка няма нищо общо нито с Варна,нито със стадиона.
  • 2 Безумие

    10 11 Отговор
    Защо харчите народни пари за стадиони когато пенсионерите ни нямат пари за храна и лекарства. Каква издръжка ще е необходима за издръжката и експлоатацията му? Частните клубове да си строят стадиони със собствени средства.

    Коментиран от #9

  • 3 Ради

    12 7 Отговор
    Това е една нормална сума, когато става дума за съоръжение с подобен мащаб. Хубавото е, че са установили наличието на подпочвени води навреме за да се оправи проблема. В очакване сме на крайния резултат и първия мач който ще се играе там :)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кескин

    12 3 Отговор
    А сега Ахмед Доган ще го купи за 4 милиона.
  • 6 Batushka

    6 7 Отговор
    Абе тия луди ли са за какво им е стадион?Да не е по европрограма?
  • 7 Е.Николов

    8 9 Отговор
    Една от най-големите машинациии и кражби на обшината в съучастие с тези които им дърпат конците.Стадиона се строи вече 11 год. , милата ни община влезе с имоти и земи коото бяха продадени от фирмата която строи за 5 до 10 пъти по вискоки цени.

    Коментиран от #8

  • 8 Кирил

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Е.Николов":

    Истината е, че същинския строеж на стадиона е от последните 3 години, преди това имаше забавяне заради подпочвени води а за разходите има отчети, които за обсъждани в общината!

    Коментиран от #10

  • 9 Росен

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Безумие":

    Парите не са държавни, а частни.
  • 10 Е Николов

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    По твоята логика която е изцяло в разрез с общественото мнение , 8 год са се справяли с подпочвени води.Няма смисъл от такива плоски лъжи, хиляди варненци минават всеки ден покрай Великия стадион и се вижда ,че няма активни строителни дейности , а само 3 ма пазачи и 10 работника носещи една арматура.Ако имаше реална воля за строеж а тя е съвсем друга стадиона щеше да е готов за не повече от 3 год.
  • 11 МИТ

    8 6 Отговор
    Интерес буди на каква стойност са оценени имотите на общината при апортирането им в съвместното търг. дружество със фирмата изпълнител, и за каква сума са продадени по-късно част от въпросните имоти.Община Варна апортира 136 хил. кв.м. оценени на....ОБЩО 12мл. лв.По късно започват продажбите като Парцелът от 11.5 дка е продаден за почти 4 мл. лв ,след това парцел от 14,5 дка е продаден за сумата от 19 мл. лв. Има още мн интересни факти но за сега толкова
  • 12 хохо

    3 0 Отговор
    Оооооооооооо, ТИМ.