Отидете към основна версия

4 126 14

Държавите с най-ниски комисионни при сделки с имоти

  • комисионна-
  • брокери-
  • размер-
  • европа

В края на класацията е Румъния с 6% комисионна

Снимка: Shutterstock

В държавите с най-ниски комисионни на брокери, собствениците, които продават жилищата си, плащат значително по-малко в сравнение с други европейски държави – само 1.2% от цената на сделката, показва анализ на сайта за съпоставка на имотите GetAgent.

Първото място в класацията е за Великобритания. Тук продавачът плаща едва 1.2% от стойността на покупко-продажбата. На второ място е Дания с 1.25%, а на трето – Ирландия с 1.75%. Това са единствените държави, в които притежателите на жилища при продажба плащат комисионна на брокерите под 2%.

Сред най-достъпните държави се нареждат още Гърция – 2% и Литва – 2.25% комисионна. В Испания брокерът взема 2.75%. 3% се плаща на посредниците в Белгия, Хърватия, Естония, Люксембург, Холандия и Полша.

В другия край на класацията е северната ни съседка. В Румъния собствениците на имоти, които решат да ги продадат трябва да платят 6% комисионна. Ако например, във Великобритания комисионната беше като в Румъния, то при текущата средна цена на жилище от 300 290 USD комисионната за брокера би била 18 430 USD, изчисляват анализатори. „Сега е трудно време за британските посредници. На фона на скъпите жилища, техният хонорар би трябвало да е оправдан”, казва изпълнителният директор на GetAgent Колби Шорта. Той подчертава, че на Острова комисионните на брокерите и като цяло таксите по прехвърлянето на имот никога не са били високи, макар много от собствениците да смятат, че и към момента комисионната е много висока.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини