28 Март, 2019 16:16 4 101 14

Държавите с най-ниски комисионни при сделки с имоти

  • комисионна-
  • брокери-
  • размер-
  • европа

В края на класацията е Румъния с 6% комисионна

Държавите с най-ниски комисионни при сделки с имоти - 1
Снимка: Shutterstock

В държавите с най-ниски комисионни на брокери, собствениците, които продават жилищата си, плащат значително по-малко в сравнение с други европейски държави – само 1.2% от цената на сделката, показва анализ на сайта за съпоставка на имотите GetAgent.

Първото място в класацията е за Великобритания. Тук продавачът плаща едва 1.2% от стойността на покупко-продажбата. На второ място е Дания с 1.25%, а на трето – Ирландия с 1.75%. Това са единствените държави, в които притежателите на жилища при продажба плащат комисионна на брокерите под 2%.

Сред най-достъпните държави се нареждат още Гърция – 2% и Литва – 2.25% комисионна. В Испания брокерът взема 2.75%. 3% се плаща на посредниците в Белгия, Хърватия, Естония, Люксембург, Холандия и Полша.

В другия край на класацията е северната ни съседка. В Румъния собствениците на имоти, които решат да ги продадат трябва да платят 6% комисионна. Ако например, във Великобритания комисионната беше като в Румъния, то при текущата средна цена на жилище от 300 290 USD комисионната за брокера би била 18 430 USD, изчисляват анализатори. „Сега е трудно време за британските посредници. На фона на скъпите жилища, техният хонорар би трябвало да е оправдан”, казва изпълнителният директор на GetAgent Колби Шорта. Той подчертава, че на Острова комисионните на брокерите и като цяло таксите по прехвърлянето на имот никога не са били високи, макар много от собствениците да смятат, че и към момента комисионната е много висока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 окито

    1 0 Отговор
    Нека наредбите почнат сега
  • 2 Язе 2

    21 7 Отговор
    Всъщност брокерите са излишното звено при покупкопродажбата на жилища. Откакто има интернет и грамотни хора всеки може да публикува и търси обяви за жилища, а сделката да се осъществи директно между двете страни без посредник.

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Гост

    7 18 Отговор

    До коментар #2 от "Язе 2":

    И как един средностатистически човек ще се справи сам със покупко-продажбата на жилище? Да си извади цялата документация сам + да проверява имота за тежести + да знае какви са скритите рискове при определени сделки + да умее да си презентира имота + да има юридическа грамотност да подписва предварителни договори, документи и т.н , и да има време за всичко това ..

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 Гост

    17 1 Отговор
    Много малко са истинските брокери. 99% снимат с телефона или някакъв фотоапарт сапунерка, описват непълно и неточно поради незнание и некадърност имота, а след това го пускат в imot.bg и във фейсбук групите за брокери и чакат да клъвне някой друг брокер или клиент. Това всичкото собственика може и сам да си го направи. Но има и 1% брокери, които си разбират от работата, действително разполагат с база данни клиенти- познанства, връзки и прочие, снимат с професионална техника имота, предлагат пълно описание и водят на огледи не туристи от интернет, а хора с действителен интерес и средства за покупка. Е втория тип си заслужата комисионната.
  • 5 Имотко

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    100% от брокерите са средностатистически хора... Какво да не сте свръхчовеци или нещо? Все едно не знаем как полвината сте студентчета от провинцията, другата полвина лелки от панелки, а свръзващото звено между двете групи е излишното време, с което разполагате да обикаляте по хорските къщи и да приказвате глупости.

    Коментиран от #13

  • 6 МислещиХораИмаЛи

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Плащаме хиляди евро на квадрат ... за нещо построено по тъмни хора, плащаме надценка защото брокерите били проверявали нещо .... и най-вече плащаме на инвеститори мерцедеси. Будали са хората, че си казват: аз не трябва да разбирам от нищо - от там идва плащането на всички тези хора. Едно време хората сами си помага и си строяха домове. Сега предпочитат да си изтеглят кредит за 20 години, инвеститора да построи всичко от евтини продукти, тъмните евентуално да са свършили добре работата, брокера евентуално нещо да е направил ... макар да е излизшен. Така се прави икономика в сферата на услугите. Трябва ти едно ... а плащаш на 3-ма. за да те излъжат. Така работи и модела, които внесохме. Мога да потвърдя, че така работи и цялата западна Европа. Получаваш много малко като улуга, но за сметка на това скъпо. Наскоро ми се наложи да си строя къща ... ами има алчни хора ... за една и съща работа се опитват всеки път ад искат 20% прцента повече от предишния път... и от 9 кладенеца вадят вода. Само дето нито идват на обекта, нито работят ... хем не идват, хем искат повече и повече пари да вземат. Не го разбирам това - aз като върша услуга си казвам, печеля толкова на час или примерно 30% печалба от цялата сума... и нито лъжа, нито замитам.... и хората доволен и аз. Брокерите правят първите две неща. :)
  • 7 Язе 2

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Не е толкова трудно, но отнема време. В крайна сметка 3% каквато е комисионната в БГ не са малко пари и за толкова си струва човек да се потруди. Навремето съм го правил.
  • 8 Пешо

    15 0 Отговор
    Преди две години си купих къща, както и продадох вилата и апартамента сам. Документите извадих бързо и лесно. Останалото свърши нотариуса и банката.
  • 9 Само за мислещите в този сайт

    10 1 Отговор
    Искам да ви открехна следните неща: ДДС при покупка на имот в Румъния = 9%. Общинска данък (те я наричат държавна гербова такса) = 0%. В бг ДДС=20% и Общински данък =3%

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Само за мислещите в този сайт":

    Какво ДДС те тресе пък тебе , май си въобразяваш , че всички покупки на имоти са от фирми ??? За твое сведение само 20-25% от продажбите са такива , останалите са от физическо лице , където НЯМА ДДС , запиши си го и не плещи глупости !!!

    Коментиран от #14

  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    В Москва комисион към брокера 10% .
  • 12 Брокер

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Язе 2":

    Ако сделката се прави без брокер много често се пропускат възможностите. Продавачът иска твърде много, а купувачът дава малко. Брокерът балансира и чрез отстъпки от двете страни се стига до сделка. Най често при пазарене без брокер се изостря тона и не се стига до консенсус, не всеки е роден търговец. Много от собствениците не желаят всеки ден да се срещат с непроверени купувачи, които само им губят времето, а някой им застрашават здравето и живота, поради това си наемат брокер.
  • 13 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Имотко":

    Под средностатистически човек нямах предвид , че ние сме свръхчовеци, а че хората обикновено са заети със собствената си работа, бизнес и нямат време за подобно нещо. Друг е въпросът, че има доста некомпетентни кадри в бранша, но нормално когато няма никакъв регламент. "Сместа" от българи, които разбират от абсолютно всичко + голям процент некомпетентни брокери- именно от там идва голямата омраза към брокерите. Друг е въпросът за интелектуалното ниво на хора, които поставят всички под общ знаменател. Със здраве!
  • 14 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Някой май е икономически неграмотен, а? Върви си напазуравай в Метро да видиш дали физическо лице не плаща ДДС! Точно на фирми връщат ДДС а на физически лица не. Идеята е, че оскъпяването в Румъния е 9% а тук е 20% т.е. двойно по-голямо.