Отидете към основна версия

5 316 5

Магазини решават жилищния проблем на Европа

  • германия-
  • жилища-
  • магазини-
  • ikea-
  • lidl

Lidl и IKEA с нова имотна схема

Веригата магазини за евтини хранителни стоки Aldi ще построи над 2000 жилища в Берлин, за да ги отдава под наем. Във Великобритания IKEA реализира аналогичен проект – 162 нови жилища на южното крайбрежие.

През есента на 2020 г. Aldi ще приключи изграждането на достъпните жилища в Берлин и Потсдам. Две-трети от имотите са определени за социално слаби хора. Те ще плащат по 6.5 EUR/кв.м на месец. За останалите наемът ще е между 10 и 12 EUR/кв.м на месец, което отново е по-евтино от средната наемна цена в германската столица.

Lidl е отдавна на пазара на жилищни имоти. За последните години веригата е реализирала няколко десетки жилищни проекти. Евтини жилища се появиха на най-скъпия имотен пазар в Германия – Мюнхен, както и във Франкфурт и близо до Щутгарт. Нови сгради ще има в Хамбург и Берлин.

Проектите и на двете компании се реализират като част от разширяването на търговската им мрежа. Реализирането на подобни смесени проекти – магазини и жилища, се приема положително от градските власти. Причината е растящият проблем с дефицита на апартаменти.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини