Отидете към основна версия

7 825 19

Нов жилищен квартал на комуникативно място в София

  • квартал-
  • строителство-
  • софия-
  • младост

Ще се намира между „Горубляне“ и „Младост“

Снимка: БГНЕС

Сградите в новия жилищен квартал, който ще се намира между „Горубляне“ и „Младост“, ще са ниско строителство – максимална височина 10 метра. Също така в него ще има и производствена зона с предприятия и научно-експериментални бази. Там ще има само безвредни производства, складови, административни и обслужващи помещения, общежития за работниците и професионални училища.

На последното заседание на Столичния общински съвет миналата седмица е прието решение за изработването на Общ устройствен план. Теренът е с площ 140 декара. На изток граничи с „Горубляне”, на юг с Околовръстното шосе, на запад с бъдещия Източен парк, а на север с предвижданото продължение на бул. „Копенхаген“.

Протести на собственици на терени в района обаче не липсват. Предвиденият за изграждане Източен парк по план попада в район, в който има частни земи. Собствениците им протестират, че не са получили обезщетения за тях.

Районът в тази част на София ще се промени значително в близките години. До новия квартал от северната част се предвижда високо строителство. Там вече са построени няколко високи офис сгради и плановете да са да бъде обособена бизнес зона, точно на входа на София.

Общинските съветници са одобрили също така и втория етап от изграждането на „Гранд каньон”, който се намира на мястото на бившия магазин „Аско Деница” в Младост. Там ще бъдат построени три високи сгради, като едната ще е на 26 етажа.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.

Свързани новини