Отидете към основна версия

23 753 20

Micro House "Nido" – най-малката къща

  • micro house-
  • къща-
  • разрешително за строеж

Бюрокрацията при издаването на разрешително за строеж и сроковете, с които се издават всички необходими документи, за да си построите къща, са толкова дълги, че понякога отнемат почти колкото физическото изграждане на обекта. Подобна е ситуацията не само в България, но и в САЩ. Издаването за разрешение на строеж се сторило толкова сложно на Робин Фалк, собственик на парцел в гориста местност, че той решил да построи възможно най-малката къща, за която не се изисква разрешително за строеж. За реализиране на идея са се притекли двама архитекти, решили техническата част.

Изграждането на къщата е отнело на Фалк само две седмици. Разгънатата застроена площ на имота е едва 9 кв.м. плюс още 4.6 кв.м балкон. На първия етаж са разположени гостната и балкона, а горното ниво е обособено като зона за спане. Собственикът е кръстил къщата си Nido, което преведено от италиански означава „Гнездо за птици”.

Една от основните задачи при строителството на Nido е било постигане на максимален акустичен ефект, за да могат собствениците и гостите на имота да се насладят на природните звуци. Другата задача на архитектите е била помещенията да са с максимална дневна светлина, а прозорците са разположени така, че да могат да разрият природната красота при каквито и да е метеорологични условия и по всяко време на денонощието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини