Отидете към основна версия

4 094 19

Ипотечният кредит с лихва под 3% е факт

  • ипотека-
  • заем-
  • жилище-
  • лихва-
  • банка

Най-ниската цена на пазара в момента е 2.8%

Снимка: Shutterstock

Лихвите по жилищните кредити продължават да спадат. Част от банките у нас вече предлагат пакети с цена под 3%. Данните за юли все още не са публикувани, но през юни средният лихвен процент по въпросните заеми беше 3.12% за ипотечен заем в лева и 3.43% в евро. В рамките на изминалите 12 месеца понижението е с 0.30 процентни пункта при левовите и с 0.25 процентни пункта при евровите заеми.

По ниската цена на кредита е причина клиентите не само да теглят нови жилищни заеми, но и да рефинансират стари при новите по-ниски лихвени нива.

В момента най-изгодни ипотечни кредити предлага ЦКБ. За 20-годишна ипотека в размер на 120 000 лв. лихвата е 2.8%, а ГПР – 2.9%. Трябва обаче искащият да вземе заем да получава заплата си в ЦКБ и да има осигурителен доход над 2000 лв., уточнява в-к „Сега” За по-ниски доходи цената на кредита става 3% или малко над 3%. С превод на заплатата и максимален осигурителен доход под 3% са също лихвите на БАКБ, ОББ, Уникредит Булбанк, но заемът върви в пакет с други услуги на банките.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини