Отидете към основна версия

7 796 8

Продават цели села на търг

  • испания-
  • пелеас де абаджо-
  • търг-
  • имот-
  • криза

В Испания, която беше първата жертва на кризата с недвижими имоти, вече се продават на търг цели села. Жителите на северозападното испанско село Пелеас де Абаджо винаги са се гордели с плодородната земя и овощни дръвчета, обградени от къщи. Но днес това вече не им принадлежи.

„Всичко беше конфискувано и продадено на търг”, казва Феликс Ронсеро, кмет на селото. Той обвинява за създалата се ситуация предшествениците си, които са били от една фамилия и са управлявали Пелеас де Абаджо близо 30 години. По неговите думи те са вземали огромни заплати и с години са организирали фиести, бой с бикове, концерти и други скъпо струващи занимания.

Днес Пелеас де Абаджо е най-големият длъжник в Испания. В подобна ситуация са и стотици други села, но те разпродават активите си, свиват бюджетите и увеличават данъците, за да избегнат банкрута. А испанската държава конфискува жилищата и ги продават, за да могат да се избавят от почти 250 млрд. USD заем.

Село Галенд може да е следващото с подобна на Пелеас де Абаджо съдба. Дълговете му към момента са 2.8 млн. USD. Общо дълговете на градовете и селата към държавата възлизат на близо 21 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини