Отидете към основна версия

11 782 9

Нов опит за край на междусъседските кавги

  • етажна собственост-
  • жилище-
  • платформа-
  • събрание-
  • бюджет
Снимка: М. Богданова ©

Разбирате ли се със съседите си? Преобладаващата част от хората, които живеят в многоетажни блокове ще отговорят отрицателно на този въпрос. Кавгите и дрязгите са ежедневни, а от общото събрание повечето си отиват ядосани и с повишено кръвно налягане. Законът за етажната собственост не успя да внесе ред. Дори и глобите предвидени за тези, които не образуват етажна собственост в посочените в нормативния акт срокове не успяха да накара хората да се обединят.

Новият опит е проектът e-dom.bg. Идеята на платформата е да помогне в максимална степен при решаването на проблеми на етажната собственост. В нея се създава профил на етажната собственост, който е като домова книга, но с много повече възможности. В нея се описва подробно кога е построена сграда, броят на апартаментите и живущите в тях. На база на идеалните части на всеки собственик автоматично се разпределя сметката за почистване на стълбището и тока, който се изразходва в общите части. По този начин се прави опит да бъде избегнат спорът колко и как да се плаща членския внос.

В секция „бюджет” всеки собственик на апартамент може да проследи какви са направените постъпления в касата, както и да види кога, за какво и колко са изхарчени.

Платформата ще бъде доразработвана като амбицията е в нея да могат да се правят онлайн събрания. Това, което в момента е възможно е връзка с други домоуправители на съседни блокове. При наличието на проблем в даден район живущите в няколко съседни етажни собствености могат да подадат колективното молби и жалби и да имат бърз контакт с общината за решаването на възникналите проблеми.

За физическите лица платформата ще бъде безплатна. Таксата за юридически лица ще е в размер на 20 лв. на месец.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини