Last news in Fakti

12 Септември, 2012 09:41 11 776 9

Нов опит за край на междусъседските кавги

  • етажна собственост-
  • жилище-
  • платформа-
  • събрание-
  • бюджет
Нов опит за край на междусъседските кавги - 1
Снимка: М. Богданова ©

Разбирате ли се със съседите си? Преобладаващата част от хората, които живеят в многоетажни блокове ще отговорят отрицателно на този въпрос. Кавгите и дрязгите са ежедневни, а от общото събрание повечето си отиват ядосани и с повишено кръвно налягане. Законът за етажната собственост не успя да внесе ред. Дори и глобите предвидени за тези, които не образуват етажна собственост в посочените в нормативния акт срокове не успяха да накара хората да се обединят.

Новият опит е проектът e-dom.bg. Идеята на платформата е да помогне в максимална степен при решаването на проблеми на етажната собственост. В нея се създава профил на етажната собственост, който е като домова книга, но с много повече възможности. В нея се описва подробно кога е построена сграда, броят на апартаментите и живущите в тях. На база на идеалните части на всеки собственик автоматично се разпределя сметката за почистване на стълбището и тока, който се изразходва в общите части. По този начин се прави опит да бъде избегнат спорът колко и как да се плаща членския внос.

В секция „бюджет” всеки собственик на апартамент може да проследи какви са направените постъпления в касата, както и да види кога, за какво и колко са изхарчени.

Платформата ще бъде доразработвана като амбицията е в нея да могат да се правят онлайн събрания. Това, което в момента е възможно е връзка с други домоуправители на съседни блокове. При наличието на проблем в даден район живущите в няколко съседни етажни собствености могат да подадат колективното молби и жалби и да имат бърз контакт с общината за решаването на възникналите проблеми.

За физическите лица платформата ще бъде безплатна. Таксата за юридически лица ще е в размер на 20 лв. на месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 --------

    5 1 Отговор
    Очаква се платформата в бъдеще да предложи и виртуални услуги като смяна на патрон,виртуално почистване на входа,виртуално отстраняване на течове от покрива,виртуална смяна на хоризонтални и вертикални щтрангове,виртуални скандали(общи събрания) виртуални асансьорни услуги и т.н. ....Всичко това ще бъде направено с единствената и заветна цел....Никой,никой,никой да не си мръдне задника,за да внесе ред в сградата в която живее и отглежда децата си...
  • 2 Дошо

    5 5 Отговор
    Ау сладури, абе вие още ли живеете в блокове? като живеех в Пловдив и имитирах Азис съседите ми, ох кви съседи небръснати и с космати крака се оплакваха от шумните купони където на кареоке пеех песните на Азис един ден ми писна и отидох в родната къща в Бухово където мога да правя каквото си искам без да се съобразявам с ограничени изостанали хомофоби които се интересуват само как да се напият

    Коментиран от #3

  • 3 Иван Белев

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дошо":

  • 4 HAHAHAHA

    1 0 Отговор
    Много тъп начин за реклама, а и няма начин да научиш тъпата лелка на долния етаж да работи с платформата.
  • 5 като гост

    2 1 Отговор
    а талибаните които дойдоха в софия/активни членове на бкп/, за тях нито дума, ?какво ще се прави с тях???
  • 6 ДрИНКО

    3 0 Отговор
    До коментар 2.

    Първо няма лошо че си п....с, лошото е да парадираш с това!
    Второ гадният мазан м....л и мазната чалга НЕ СЕ ХАРЕСВА НЕ САМО на бабичките а и на всеки средно интелигентен човек!!!
    Трето явно предвит изброените по горе 2 неща, мястото ти е НА СЕЛО където ще те кърми Азис и всякакви други проститутки!!!
  • 7 велислав

    2 0 Отговор
    никога няма да има ред в блоковете. Защо? Защото на държавно ниво няма желание за справяне с този проблем. Хората си правят каквото си искат в блока и извън него. В моя град Добрич няма никаква благоустройствена политика. В крайна сметка собственик или не това е обществена сграда и всичко е общо. нечий таван е под на друг,нечий под е таван на друг. трябва да се гонят от апартамента живущи при кражба или неплащане на ток и вода и др. сметки.
  • 8 домоуправителя

    2 0 Отговор
    От както съм домоуправител си купих оръжие,живея в малък вход 8 апартамента,4 от които празни.Никакво разбирателство между хората(овцете),колкото хора на събранията толкова мнения и препоръки(неизпълнми,не получавам запата като домоупр...).
    И почти винаги като се напием с роднини по празници или други поводи вадя каквото имам и здраво стреляане.Малко респект поне спечелих от цялата тая проява .Писна ми не искам повече имам малко дете и не ми се занимава със стадото,но засега всеки бяга от отговорност.Кавото направя за едни е мн. добре за други не,после си сменят ролите кога ли ще отстрелям някой келеш,или ...др.
  • 9 ботевград

    1 0 Отговор
    чакаме повече съдействие от МРРБ, а не само виртуално регистриране на някои етажни собствености.