Отидете към основна версия

11 422 145

Спадът при цените на имотите затихва през 2013 година

  • цени-
  • жилища-
  • криза-
  • иванов-
  • явлена
Страхил Иванов – управител на агенция „Явлена”

Ако трябва да охарактеризираме пазара на недвижими имоти през 2012 г. , то най-подходящата дума би била „динамика”. „Пазарът през 2012 г. е осезаемо по-динамичен от предните 4 години и това е най-открояващата се негова характеристика. Цените задържат постигнатите нива с много леки спадове, а сделките, реализирани от добре работещите посредници се увеличават на фона на общия спад за страната”, обяснява в ПроИнтервю инж. Страхил Иванов, управител на аг. „Явлена”.

Що се отнася до цените, то през тази година се наблюдава стабилизиране, при много леко поевтиняване, в рамките на 0.5% - 2%. Много от клиентите все още не могат да преценят дали е достигнато т.нар. „дъно” на пазара и дали е дошъл моментът на изгодната инвестиция. „Очакваме този спад постепенно да затихне през следващата година, като това доколко дадена имотна сделка е изгодна за клиента зависи от много други фактори. Не трябва да се гледа само общия спад на цените. Ако клиентът намери имот, който му допада, нека го купи – цените са много добри за купувача, а и пазарът е на купувача”, допълва Иванов.

Що се отнася до панелните жилища, то интерес към него винаги е имало и продължава да има и днес. „Обуславя се основно от доброто разпределение и реалните площи, но – през последните години – и от по-ниската цена. Това е една от положителните характеристики на т.нар. криза – панелните жилища преди 2008 г. достигнаха ценовите нива на монолитното строителство, а сега този парадокс влиза в нормални граници”, обяснява управителят на аг. „Явлена”.

Много години бяха необходими, за да се възприеме професията брокер в България. Въпреки, че българският имотен пазар изживя бум в периода 2004-2008 г., все още има клиенти, които смятат, че подписването на договор с посредническа агенция, може да крие уловки. „Договорът за посредничество представлява вашата декларация, че предоставяте правото на посредника да търси имот за вас при определени параметри. Той поема възлагането и се ангажира да работи за вас, при поставените условия, както и – естествено – да договори най-добрата възможна цена. Вие от своя страна поемате ангажимента да му заплатите тази услуга, но само при условие, че той намери за вас съответния имот. Уловка не би трябвало да има, в случай, че работите с утвърдена агенция. Бих ви препоръчал, ако решите да се обърнете към посредник, за да не рискувате да попаднете на „уловка“, да прегледате списъка с членове на Националното сдружение недвижими имоти – браншовата организация в тази сфера, която приема за свои членове фирми, отговарящи на определени етични и професионални норми. Все пак, четете договорите и подписвайте само ясни за вас условия!”, съветва инж. Иванов.

Въпроси към Страхил Иванов може да задавате ТУК

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини